Hiány

2023.09.22. 07:37

Nincs gyógyszerhiány Bihar megyében

Hiány alakult ki az országban a rákos megbetegedésekben, valamint a cukorbetegségben szenvedők gyógyszereiből. Bihar megyében nincsenek fennakadások a gyógyszerellátásban – tájékoztatott Dorel Dulău, az egészségbiztosító pénztár főigazgatója.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Egyetlen Bihar megyei gyógyszertár sem jelentette az egészségbiztosító pénztárnak, hogy nem tudják ellátni az országos egészségügyi programok keretében kezelt krónikus betegségben szenvedőket – hívta fel a figyelmet Dorel Dulău, a pénztár főigazgatója. „Bihar megyében minden rákbeteg a törvényi előírásoknak megfelelően megkapja a gyógyszereit. A Bihar megyei egészségbiztosító eddig minden pénzügyi kötelezettségét kiegyenlítette az országos egészségügyi programokban forgalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban” – nyilatkozta Dulău a Bihoreanul hetilapnak. A főigazgató azután szólalt meg, hogy a fővárosban vannak olyan gyógyszertárak, amelyek már nem árulnak kompenzált gyógyszereket a rákos megbetegedésekben, valamint a cukorbetegségben szenvedők számára. Mindennek az az oka, hogy a biztosító nem egyenlítette ki számukra a gyógyszerek valós ára és a vásárláskor fizetett kompenzált ár közötti különbséget.
A héten a sajtó arról számolt be, hogy Bukarestben a múlt hónapig az országos egészségügyi programokból származó gyógyszereket 90 nap után számolta el a biztosító, augusztus óta azonban a kiadástól számított csaknem 120 nap után történik az elszámolás. Így a gyógyszertáraknak nincs készpénzük, hogy kifizessék a gyógyszerek árát a beszállítóknak. Mindennek az a következménye, hogy nem szállítják tovább a gyógyszereket és a betegek orvosság nélkül maradnak. A spotmedia.ro szerint több a betegek érdekeit képviselő szervezet panaszkodott, hogy az országos egészségügyi programok – elsősorban a rák- és cukorbetegség elleni programok – kifogytak a finanszírozásból, ezért felszólították a kormányt és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, hogy módosítsák a költségvetést, és különítsenek el további forrásokat. „Az országos egészségügyi programok kifogytak a finanszírozásból, a romániai betegek pedig gyógyszer nélkül maradnak. A krónikus betegeket kezelés és minden további megoldás nélkül hazaküldik” – áll a Romániai Krónikus Betegek Szövetsége, az Autoimmun Betegek Szövetsége és a Rákbetegek Egyesületeinek Szövetsége közös közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában