Programajánló

2023.09.25. 17:41

Muzsikál az erdő – immár hetedjére

Már olvashattak arról portálunkon, hogy idén ismét megszervezik nálunk is a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvényt. A szervezők hétfő délután egy sajtótájékoztatón beszéltek részletesebben a várható programokról.

Ciucur Losonczi Antonius

Teodor Suciu, a Romsilva – Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője örömének adott hangot, hogy minden évben sokan kilátogatnak erre az eseményre, s ezáltal meggyőződhetnek arról, miszerint tévhit az, hogy az erdészek csak azzal foglalkoznak, hogy kivágják a fákat. Arra hívta fel a figyelmet: ez immár a hetedik alkalom lesz, hogy Nagyvárad környékén megszervezik a rendezvényt, de technikai okok miatt az idén egy új helyszínen, a félixfürdői erdőben lesznek a szakvezetéses erdei séták, a kézműves-foglalkozások, a gyermekprogramok, a kiállítások, a koncertek, és persze nem marad el a helyi termékeknek a bemutatása, megkóstolása se. Várad felől nézve, Félixfürdőn balra vannak a szállodák és jobbra az erdő, illetve, ha egyenesen megyünk, néhány száz méter megtétele után elérkezünk egy körforgalomhoz, ahol plakát jelzi majd az összeseregléshez vezető utat. Akik autóval érkeznek, azok ingyenesen parkolhatnak a rendőrőrssel szembeni nagy parkolóban. Kérdésünkre válaszolva Teodor Suciu azt is elmondta, hogy Bihar megyében 210 ezer hektár az erdővel borított terület, s ebből 60.300 hektár állami kézben van.

Dan Maxim, az Erdészeti Felügyelőség főfelügyelője azt emelte ki az esemény kapcsán, hogy miközben az emberek szocializálódnak, több mindent megtudhatnak az erdők jelentőségéről.

Szijjártó Zoltán szervező, a Romsilva volt gazdasági igazgatója arról számolt be, hogy míg az első alkalommal körülbelül százötven-kétszázan voltak kíváncsiak a programokra, az utóbbi években a látogatók száma megközelíti a hatszázat.

Szabó Lajos erdőmérnök, az idén húszéves rendezvénysorozat főszervezője hangsúlyozta: arra szeretné motiválni az érdeklődőket, hogy társadalmunk környezeti szempontból is fenntartható módon működjön és összefogásra épüljön. Úgy fogalmazott: a Muzsikál az erdő értékei mindig aktuálisak, ezek a fenntarthatóságra nevelés, a közösségek megerősítése, a helyi értékek, a fenntartható gazdálkodás felkarolása, a helyi termékek fogyasztása, a Kárpát-medencei hagyományok megőrzése, az erdők növény- és állatvilágának megismerése, szeretete, a környezet védelme.

Mindezek tükrében, október 1-jén, vasárnap 11 órakor kezdődik a helyi termékek bemutatója, és kiállítások tekinthetők meg: a Muzsikál az erdő gyermekrajz- és fotópályázat alkotásai, valamint az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület Évszakok a Kárpát-medencében című tárlata, melynek vernisszázsán közreműködik Tóth István alapítóelnök, fotóművész és Thurzó Sándor József brácsaművész. Gyermekprogramokba lehet bekapcsolódni: lesznek népi kézműves-foglalkozások, íjászbemutatók, fellép a Bábika Játszóház, szó esik a víz-erdő kapcsolatról, a komposztálásról és a szelektív hulladékgyűjtésről, a környezetvédelmről (Eco-Mountain Transylvania Egyesület, Eco Bihor, AVE Bihor, Grund School). 11.30 órától lacikonyha a parkolóban. A 12 órakor kezdődő erdei séták mottója: Az erdő átölel, éltet és fenntartásra nevel. A sétákat vezetik Szabó Lajos és Călin Piflea erdőmérnökök, indulás az információs ponttól. Az erdei koncertek kezdési időpontja 13 óra, közreműködnek: a Nagyváradi Állami Filharmónia kamarazenekara (művészeti vezető Nagy Kálmán) és a művészeti líceum tehetséges diákjai Nagy Gabriella igazgatóhelyettes koordinálásával. 15 órától fellép Pusker Júlia (hegedű) és Szűcs Máté (brácsa). 16 órától ismét erdei séta indul, majd 17 órától a Hot Jazz Band ad koncertet, melynek művészeti vezetője Bényei Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában