Előzetes

2023.09.26. 15:38

Mozart zenéje a filharmónia csütörtöki koncertjén

W. A. Mozart muzsikája szól majd a nagyváradi filharmónia szeptember 28-án, csütörtökön 19 órakor sorra kerülő hangversenyén. Ez az évad második eseménye immár a szokott helyen, az Enescu–Bartók-teremben.

Forrás: Facebook/Filarmonica de Stat Oradea

Tóth Gábor

Apró semmiségek (balettzenei részletek), 29., A-dúr szimfónia, A-dúr klarinétverseny és 35., Haffner szimfónia – ez a műsor-összeállítás a filharmónia Virtuozitás és érzelem című e hét csütörtöki koncertjén. Vezényel Cezar Verlan, aki a jelek szerint először dirigálja a váradi zenekart. A szörényvári (Drobeta-Turnu Severin) fiatalember (sz. 1984) Temesváron kezdte el felsőfokú zenei tanulmányait, majd Jászvásáron Dumitru Goia karmesteri osztályában végzett, s micsoda véletlen a váradi filharmónia meghívásainak sorában: Verlan később a Kolozsvári Román Nemzeti Opera egykori, majd jelenlegi karmestereinél is tanult, Petre Sbârcea és David Crescenzi mesterekről van itt szó.

Cezar Verlan

A vendégszólista máris hangszínváltást hoz, sok korábbi vonós és zongorista között végre egy fúvós, ezúttal klarinétművész, Emil Vişenescu (sz. 1969, Bukarest). Ő már kétszer is muzsikált az elmúlt években ezen a színpadon, eddig kortárs zenét: idén februárban Sabin Pautza friss, 2020-ban íródott klarinétversenyét játszotta, 2020 novemberében pedig (akkor sajnos zárt kapusan) a volt kultuszminiszter, Adrian Iorgulescu Ipostaze II című concertóját. Vişenescu 1993 óta a bukaresti Enescu-filharmonikusok tagja (az egyik klarinét-szólamvezető), 2002 óta pedig a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen tanít. Egy korábbi sajtótájékoztatón, amikor még ez a szép médiakommunikációs szokás divatban volt a nagyváradi filharmóniánál, 2020 novemberében arról is mesélt Vişenescu, hogy a nagyváradi filharmónia zenekarában is játszott 1989-ben egy nemzetközi karmesterkurzus jóvoltából, mely még Acél Ervin által jött létre. Kiegészítésként áruljuk még el a most előadásra kerülő híres Mozart-klarinétversennyel kapcsolatban, hogy ezt a művet legutóbb 2015-ben hallhattuk itt a filharmóniában az ugyancsak 1969-ben született, magyarországi Klenyán Csaba kiváló szólójával, akit viszont azóta itt nem hallhattunk...

Emil Vișenescu

Talán a legfurcsább Mozart-mű ezen a koncerten az ún. Apró / avagy kis semmiségek (Les petit riens, K. Anh. 10) című balettzene, bár most nem derül ki a filharmónia tájékoztatójából, mely részletei fognak elhangzani. Magam is drága emlékű Pándi Marianne (1924–2009) hangversenykalauzához kellett nyúljak, hogy idevágó idézetet keressek erről az alkotásról: „1778-ban Párizsban írta Mozart, az ott működő világhírű balettmester, Noverre számára a nyitányból és tizenhárom számból álló balettzenét. A nagy megbecsülésnek örvendő balettmestertől azt remélte, hogy közbenjár majd a Nagyoperánál egy operai megrendelés érdekében, erre azonban soha nem került sor.” Várjuk izgalommal, mi szólal meg ebből tehát.

Mozart 41 szimfóniájából valójában nem sok forog repertoáron, de a 29. szimfónia legelső ütemeire biztosan mindenki felkapja majd a fejét, ez az egyik legismertebb az ismeretlenek között. A klarinétversenyről már nincs is mit szólni, a Top 5-ben van Mozart szerzőisége szempontjából, főként a középső tétel az egyik valaha írt legéteribb muzsika. A salzburgi Haffner család Mozart életrajzában ismét korai sarokpont, mentori köze van Haffneréknak ahhoz, hogy ez az alcím fennmaradt e szimfóniában, továbbá egy szerenádban is.

Egyéb világi részletek a szokott internetes felületeken: filarmonicaoradea.ro, bilete.ro, valamint a filharmónia Facebook és Instagram oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában