Megszavazták

2023.09.18. 16:00

Megújul az Aranyos bástya is

Megújul a váradi vár Aranyos bástyája is, erre a munkálatra uniós forrásokból szerez anyagi támogatást a nagyváradi önkormányzat.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács múlt heti online ülésén fogadta el a váradi vár Aranyos bástyájára vonatkozó műszaki-gazdasági mutatókat. Ezt követően a tervet benyújtják finanszírozásra az Észak-Nyugat Regionális Finanszírozási Programhoz. A beruházás értéke 16,4 millió lej áfával együtt, ennyi pénzből újítják meg az Aranyos bástyát és a vár keleti kötőgátját. A megvalósítás időtartama 24 hónap. A felújítási tervet Emődi Tamás építész készítette, ő lapunknak elmondta, hogy az eddig elkészült két bástya – a Csonka és a Bethlen – felújítási koncepciójának mintájára készült el az Aranyos bástya és a szomszédos várfal felújítási terve, ami a külső falak, a kazamaták, valamint a kötőgát közepén nyíló keleti várkapu restaurálására vonatkozik. „Ennek a projektnek a részét képezi a bástyafalak, a két feltárandó kazamata és udvaraik, a gyilokjárók, a bástyafülek, valamint a kapu külső részének a felújítása” – fogalmazott Emődi Tamás. A restaurálás során kiegészítik a homlokzati falazatokat, a mellvédeket, az ágyúk kilövő nyílásait, a kőelemeket, az övpárkányt, a lábazati köveket és a bástya élét. A kazamaták felett, a bástya feltöltésén lesz egy füvesített rész, a mellvédek mentén pedig körben ugyanúgy megépül a gyilokjáró, mint a többi bástyánál, tehát körbe lehet majd járni azt. A projekt magába foglalja kültéri bútorzat és digitális információs terminálok, valamint ágyúmásolatok beszerzését is. 

A polgármesteri hivatal a bástyafelújítás kapcsán kiadott közleményében emlékeztet arra, hogy az évek során öt finanszírozási szerződést kötött az önkormányzat a vár különböző részeinek a felújítására, ezek közül négyet már meg is valósítottak összesen 105.655.629 lej értékben. Az elmúlt év végén írták alá az ötödik, 12.594.303 lejről szóló szerződést, mely a Királyfia bástya felújítására vonatkozik. Ennek a beruházásnak a kapcsán Emődi Tamás elmondta, hogy elkészült a megvalósíthatósági tanulmány és a tavasz folyamán megkezdődött a régészeti feltárás. „Az ásatást tovább kell folytatni, hogy ott is körvonalazódjon a két kazamataudvar” – fogalmazott a szakember. Hozzátette, hogy a konkrét felújítási munkálat ott még nem kezdődött el, mert a kivitelezési tervet csak a teljes régészeti feltárás elvégzése után lehet befejezni. „A külső falak felújításához azonban már nekifoghatnak, mert a finanszírozás megvan, és annak a munkálatnak az elkezdését már nem akadályozza semmi” – tette hozzá végül.

Forrás: PMO

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában