Becsengettek

2023.09.11. 16:23

Megnyitotta kapuit a diáksereg előtt a Szacsvay Imre Általános Iskola is

A nyári vakációt követően ismét élettel teltek meg a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola épületei szeptember 11-én, hétfőn reggel. Az elemi és gimnáziumi osztályos gyermekek és szüleik töltötték meg az iskola udvarát.

Fotó: Vilidár Andrea

P. Nagy Noémi, Szolár Éva

Izgatott és kíváncsi előkészítős gyermekek, és az iskolával már megbarátkozó I.–IV. osztályos kisdiákok, szüleik és rokonaik töltötték meg a Szacsvay Imre Általános Iskola Körös (Tudor Vladimirescu) utcai épületének udvarát már kora reggel. A szép sorban felsorakozó osztályokat, a tanítónőket és a megjelenteket Tăut Eliza igazgató köszöntötte. A gyermekeknek hasznosan eltöltött és ismeretekben gazdag évet kívánt, a pedagógusoknak pedig türelmet és megértést a gyerekekkel szemben. 

Fotó: Pap István

A szülőkhöz szólva az igazgatónő ismertette az iskola szintjén történt változásokat, fontos tudnivalókat, és azokat az eseményeket is felsorolta, amelyekre a szülőket is szeretettel várják. Ismertette, hogy az összes nagyváradi oktatási intézményhez hasonlóan a Szacsvay iskolát is felszerelik új bútorokkal és digitális számítástechnikai eszközökkel az országos helyreállítási tervhez (PNRR) benyújtott pályázat keretében. A beszédet követően a tanévnyitó ünnepség a diákok énekes-verses előadásával folytatódott, végül közösen elénekelték az iskola himnuszát. A hagyományokhoz híven ezúttal is a negyedikes gyerekek által formált alagúton bújtak át a kisebbek, majd minden osztály saját termébe ment egy rövid beszélgetés idejére. 

Fotó: Vilidár Andrea

Hasonló gondolatok mentén köszöntötték a diáksereget, a pedagógusokat és a szülőket az intézmény Szaniszló utcai főépületében zajló megnyitón is, ahol öt hagyományos elemi és tizenkét gimnáziumi osztály kezdte el az új iskolai évet. A helyi rendőrség részéről megszólaló Călin Vancu rendőrtiszt Cătălin Predoiu belügyminiszter köszöntőjét közvetítette, kiemelve a hallgatóság számára az országos oktatási reform olyan intézményi biztonságot érintő céljait, mint amilyen a fiatalok drogfogyasztásának növekedése, az iskolai zaklatás és agresszió elharapózása. Aláhúzva a társak, pedagógusok és szülők felelősségét és visszajelzésének jelentőségét a problémás helyzetekkel történő megküzdésben. Bejelentette: a meghirdetett országos programok keretében prevenciós tevékenységeket fognak szervezni az iskolákban. Tăut Eliza igazgató a tanévnyitó „ünneplő” jellegét emelte ki, mint szimbólumot, párhuzamot vonva nemzeti és egyházi ünnepeinkkel. Külön köszöntötte a végzős és kezdő osztályokat (előkészítő, ötödik és nyolcadik), rámutatva a nagyobb tanulók támogató szerepére a kisebbek beilleszkedésében. Az igazgató ezt követően bemutatta az új tanév szerkezetét, valamint az ösztöndíjak odaítélésében (az első két oktatási modulban dől el az ösztöndíjasok személye) és a tanulmányi minősítések rendszerében beálló változásokat (elektronikus napló bevezetése). Majd szembeállította a digitalizáció hasznos és vitatott oldalát, rámutatva, hogy bár az elektronikus osztálynaplót támogatja, de a telefonok használata továbbra is tilos lesz a tanórán. Az első tanítási hét Zöld hétnek nyilvánítását üdvrivalgás fogadta. Az ünnepség végén Zétényi Krisztián a IV. A osztály diákja mondott verset, valamint Zahu Valéria III. A osztálya néptánc előadással kedveskedett az ünneplőknek. Ugyanakkor, a tanközösség egésze köszöntötte Fekete István Tüskevár című ifjúsági regénye alapján bemutatott musical az iskolába járó szereplőit.

Fotó: Vilidár Andrea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában