Ünnepség

2023.09.19. 18:03

Megkezdődött a tanév a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen

Ünnepélyes körülmények között kezdődött meg kedd délelőtt a 2023–2024-es tanév a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen. A hagyományokhoz híven az ünnepi beszédek, illetve az elsőévesek fogadalomtételének helyszíne a felsőoktatási intézmény díszterme volt.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Az egybegyűlteket Szomor Abigél egyetemi lelkész köszöntötte, aki a későbbiekben a moderátori szerepben vezette végig a tanévnyitó ünnepséget. A rövid istentiszteletet ezúttal Giorgiov Adrián, a Nagyvárad-Belvárosi Baptista Gyülekezet lelkipásztora, az Emanuel Egyetem Teológia Karának dékánja tartotta. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Igehirdetésének alapjául János evangéliuma 10. részének 10. versét olvasta fel: „A tolvaj nem egyébért jő, hanem hogy lopjon és öljön és pusztítson; én azért jöttem, hogy életök legyen, és bővölködjenek.” Beszédében elmondta: a Gonosz az egyetemi évek alatt is meg akar fosztani – az időnktől, a békességünktől, a tisztaságunktól, a beteljesedett élet lehetőségétől. Ezért résen kell lenni – hívta fel a figyelmet a lelkipásztor, aki rámutatott: bővölködő, beteljesedett (egyetemi) életet Jézus Krisztus tud adni számunkra. A lelkipásztor a szülők iránti tiszteletre, az önmagunkba és másokkal való kapcsolatba való „befektetésre” hívta fel a figyelmet, utóbbi kapcsán megjegyezve: a Jézus Krisztussal való kapcsolatunk határozza meg más kapcsolatainkat is. 

Fotó: Alexandru Nițescu

Dr. Pálfi József rektor ünnepi beszédében visszatekintett az eddigi megvalósításokra, illetve előrevetítette az intézmény terveit. „Bármely fajta globális és lokális rengések mellett és ellenére is, mi itt, Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen ismét egy tartalmas, sikeres, eredményes tanévet zártunk és bizakodó jó reménységgel tekintünk az elkövetkező esztendőkre. Ha visszatekintünk, akkor ismét következetes, tervszerűen és felelősen építkező, tudatos munkát, csendes és fokozatos fejlődést tapasztalhattunk az elmúlt esztendőben is. A következő évben, években is a stabilitás, a kontinuitás és az értékeinket megőrző progresszió jegyében tervezzük az egyetemépítő munkát folytatni” – fogalmazott, hozzátéve: a fenntartó magyar kormánynak és a Sapientia Alapítvány kuratóriumának köszönhetően az egyetem működése zavartalan, valamint a további működés feltételei is biztosítva vannak. Elmondta, a Magyar Rektori Konferencia mellett az elmúlt tanévtől az egyetem tagja lett a Román Rektori Konferenciának is. Az egyetem küldetésére emlékeztetve kiemelte: „regionális egyetemként alapvetően a körülöttünk és velünk élőkre, a Partium ügyére kell leginkább odafigyelnünk”. A régió két jelentős problémájaként a folyamatosan gyengülő demográfiai mutatókat, valamint a Kelet-Magyarországra történő iskolás migrációt nevezte meg. Utóbbi kapcsán elmondta: megfigyelhető, hogy nemcsak egyetemisták választják a magyarországi továbbtanulás lehetőségét, hanem már több középiskolás is a határon túl folytatja tanulmányait. „Az ittmaradás a fenntarthatóság okán már tét- és létkérdés is. Partium kiürítése minden magyar, de meglátásom szerint a józanul gondolkodó többségi román nemzet tagjai számára is nagy veszteséget jelent. Ezért többszörösen felértékelődik azoknak a személyeknek az értéke, akik itt maradtak” – fogalmazott, megszólítva a PKE-t választó elsőéves egyetemi hallgatókat.

Fotó: Alexandru Nițescu

A PKE-t érintő jövőbeli intézkedések kapcsán elmondta: ebben az évben kerül sor a teljes egyetem ötévenkénti újraakkreditálásának folyamatára, illetve a teljes körű egyetemi választásokra. Tervezik a képzési strúktrúrák bővítését, átszervezését, új alapképzések, mesterképzések, illetve doktori képzés beindítását is. Kiemelt szerepe van ugyanakkor az egyetemen belüli digitális fejlesztéseknek, a tervezett tudományos kutatási projektek, publikációk által pedig a nemzetközi láthatóságot szeretnék emelni.

Grezsa Csaba főkonzul beszédében köszönetet mondott a pedagógusoknak, egyetemi oktatóknak, valamint sikeres tanévet kívánt a hallgatóknak. „Nagyon fontosnak tartjuk – és ezt szerintem minden nemzetpolitikai szereplő és a magyar kormányzat minden tagja nevében kijelenthetem – az ilyen bástyákat és sarokköveket, mint amilyen a Partiumi Keresztény Egyetem is, és abban biztosak lehetnek, hogy amíg ezt erőnk engedi, támogatni fogjuk” – fogalmazott.

Fotó: Alexandru Nițescu

Tőkés László, a Pro Universitate Partium Alapítvány elnöke beszédében elmondta: örvendetes, hogy míg az elmúlt tanévben 243 hallgató fejezte be tanulmányait a felsőoktatási intézményben, az új tanévre 334-en nyertek felvételt, vagyis közel százzal többen kezdik meg a tanévet a PKE-n. „Alapítványunk örömmel nyugtázta, hogy a veszélyeztetett német nyelv és szociológia szakok túlélték válságukat, ellenben rendkívül sajnálja, hogy a nagyérdemű zeneszak újraakkreditálása ellenére nem vehetett fel új hallgatókat. Örülünk viszont a magánének szak sikerének és a pénzügyi mesteri képzés engedélyezésének, valamint a Debreceni Egyetem jóvoltából bevezetett gépészmérnöki és vidékfejlesztési kihelyezett képzésnek” – jegyezte meg. Mint elhangzott, a gazdasági informatika szak augusztus végén megkapta a működési engedélyt, viszont az akkreditáció „előszobájának” számító engedélyeztetés kései kibocsátása okán a szakot az idei tanévtől még nem indítják.

Az elsőéveseket köszöntötte, illetve sikeres, élményekben gazdag egyetemi éveket kívánt a tanulmányaikat kezdő gólyáknak Lázin Botond, a PKE Hallgatói Önkormányzat (PKE HÖK) elnöke is.

Az esemény záró mozzanataként az elsőévesek fogadalomtétele következett, a tanévnyitó hangulatát a magánének-szakos hallgatók előadása emelte. A rendezvény a Himnusz eléneklésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában