Vizsgálat

2023.09.05. 14:09

Még mindig nem ismertek az okai a köröskisjenői repülőgépbalesetnek

Forrás: AIAS

BN-összeállítás

Előzetes jelentést tett közzé a polgári repülésbiztonsági hatóság (AIAS) arról a repülőgépbalesetről, amely június 4-én történt Köröskisjenőben. A lezuhant vitorlázó repülőgép negyvenéves pilótája, Marius Onița a helyszínen életét vesztette. A jelentés szerint a Discus márkájú vitorlázó 17 óra 34 perckor szállt fel a köröskisjenői reptérről, a baleset pedig 19 óra 3 perckor, leszálláskor történt, egy perccel azt követően, hogy a pilóta megkezdte az ehhez szükséges folyamatot. A reptér adminisztrátora a baleset bekövetkeztekor értesítette a váradi irányítótornyot, a helyszínre kiérkezett tűzoltók azonban már csak a pilóta halálát tudták megállapítani. A balesetben a repülőgép teljesen tönkrement. A jelentésben megemlítik, hogy a pilóta minden szükséges irattal rendelkezett, beleértve az érvényes repülési engedélyt, az orvosi igazolásokat, illetve körülbelül 300 óra repülési tapasztalattal rendelkezett.

Marius Onița szenvedélyesen szerette a vitorlázó repülőgépeket, a hobbiját tinédzser kora óta űzte, egyúttal repülőoktató is volt. A motor nélküli repülőgép 1985-ös gyártmányú volt, Németországban jegyezték be, és magántulajdont képezett. Arról, hogy pontosan mi vezetett a balesethez, nincsenek információk, a repülésbiztonsági hatóság felvételeket készített a helyszínen, illetve a repülő darabjait vizsgálatnak vetették alá. A szerencsétlenség okainak kivizsgálása még folyamatban van. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában