Programajánló

2023.09.25. 09:28

Különlegességekkel érkezik Nagyváradra a TIFF

Szabadtéri filmvetítésekkel, filmkoncertekkel, gyermekeknek szóló vetítésekkel és természetesen új és klasszikus filmekkel érkezik Nagyváradra immár hatodik alkalommal a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) szeptember 29. és október 1. között.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

A fesztivál újdonságait egy bemelegítő eseményen (Warm-Up TIFF Oradea) ismertették a szervezők pontosan egy héttel a filmfesztivál előtt, szeptember 22-én a Darvas-La Roche-ház kertjében, ahol a filmfesztivál több partnerének képviselői is jelen voltak. Az élő zene és kézműves sörök kóstolója tette még kellemesebbé a kötetlen összejövetelt. Claudia Droc, a TIFF váradi menedzsere házigazdaként köszöntötte a megjelenteket több részletet is elárulva az idei filmfesztiválról, melynek részletes programja a fesztivál honlapján érhető el, valamint a fesztivál AperiTIFF elnevezésű, kétnyelvű (román-magyar) programfüzetében, amelyet a város számos pontján és partnerszervezeteinél megtalálnak.
Mint ahogy elhangzott, idén is több helyszínen lesznek majd a vetítések: a színházban, a filharmóniában és a Transilvania stúdióban, illetve a neológ zsinagógában a filmkoncertek (filmvetítések élő zenei kísérettel), a Szent László téren pedig az ingyenes filmvetítések zajlanak majd. A nagyváradi várban a gyermekeknek szóló műhelyfoglalkozásokat szervezik meg. A fesztivál mindhárom napján lesz tehát egy-egy ingyenes vetítés a főtéren (pénteken a Kihajolni veszélyes – r. Nae Caranfil, szombaton Az álom – r. Cătălin Saizescu és vasárnap egy igazi klasszikus, a Casablanca – r. Michael Curtis), valamint egy-egy filmkoncert a zsinagógában, amelyek alkalmával a Wingman Jazz Trio, Danaga és a Volekh Quartet szolgáltatja majd az élő zenei aláfestést.

Claudia Droc kiemelte, hogy a filmfesztivált hivatalosan François Ozon Bűnös vagyok című filmje nyitja meg a váradi színházban péntek este 20 órától, ezt pedig egy fogadás előzi meg 19 órától. Ismertetőjében kiemelte a gyerekeknek szóló vetítéseket és műhelyfoglalkozásokat, a számos közönségtalálkozót, valamint egy újdonságot is bejelentett Claudia Droc, mégpedig egy szombat esti partit, amelyen Sorin Lupașcu, a 80-as évek egyik legismertebb lemezlovasa fogja szolgáltatni a zenét. A róla készült Playback című dokumentumfilmet, szintén szombaton 21 órától vetítik a Transilvania teremben. A parti egyik különlegessége, hogy a tervek szerint az évek óta zárva tartó egykori Royal kávéházban (Butoiul de Aur) tartanák, amit csupán egy napra, erre az alkalomra nyitnának meg. Az ismertetőt követően a jelenlevők egy rövid részletet is megtekintettek a fesztiválindító Bűnös vagyok című filmből.

Magyar filmek a TIFF-en

A több mint harminc filmet felsorakoztató kínálat között több magyar alkotás is szerepel. Már rögtön az első napon 17 órától Szikora János Hadik (2023) című filmjét vetítik a színház épületében, majd a zsinagógában 20.30 órától Janovics Jenő Az utolsó éjszaka némafilm-klasszikust lehet megtekinteni élőzene kísérettel. Szombaton 13 órától Fazakas Szabolcs Legendárium animációs filmjét nézhetik meg a kisebbek magyar szinkronnal a Transilvania teremben. Ugyanitt 18.30 órától Erőss Zsolt hegymászóról, illetve feleségéről szóló Magasságok és mélységek című filmjét (r. Csoma Sándor) vetítik. Szintén szombaton este 19 órától a színházban a román-magyar koprodukcióban készült Libertate ‘89 – Nagyszeben filmet nézhetik meg. Vasárnap két magyar alkotást vetítenek az érdeklődőknek: 13 órától a filharmóniában Bernáth Szilárd első nagyjátékfilmjét, a Larry című alkotást, míg 15 órától a színházban Szakonyi Noémi Veronika bemutatkozó nagyjátékfilmjét, a Hat hét című alkotást, ami a nyílt örökbefogadást mutatja be, szokatlan szemszögből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában