Felhívás

2023.09.21. 08:19

„Közlekedő Petőfi” című rajz- és kreatív pályázat

BN-összeállítás

A magyarországi Építési és Közlekedési Minisztérium, az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva „Közlekedő Petőfi” címmel rajz- és kreatív pályázatot hirdet.

A 2023. évben az Európai Mobilitási Héthez, valamint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódó alkotópályázat témája a fenntartható és környezetbarát közlekedés Petőfi Sándor műveiben és életrajzában.

"Arra buzdítjuk a pályázatra jelentkezőket, hogy mélyüljenek el a költő életrajzában, illetve műveinek tanulmányozásában, rajzolják le vagy kreatív alkotásaikkal mutassák be, hogy a költő korában, két évszázaddal ezelőtt milyen lehetett a környezetbarát közlekedés. Pályázatuk témájául választhatják Petőfi költeményeiben fellelhető közlekedési, utazási, vándorlási tárgykörű részek illusztrálását is. Petőfi életrajzából az is látszik, hogy rövid élete (iskolás évei, vándorszínész korszaka, majd a forradalom és szabadságharc időszaka) egy nagy vándorlás volt. Mai szemmel nézve is hatalmas területeket járt be az akkor háromszor nagyobb területű Magyarországon. Ezt legtöbbször egyedül, gyalog, olykor szekerekre felkéredzkedve, később lóháton vagy nagy ritkán postakocsin tette meg. Lelkesen üdvözölte a vasút megjelenését és támogatta annak fejlesztését Vasuton című költeményében: »Száz vasútat, ezeret! / Csináljatok, csináljatok!«" – olvasható a felhívásban.

Alkotói kategóriák: rajz vagy szabadon választott, kreatív alkotás. Minden nevezési kategóriában külön díjazzák a pályázók alkotásait: egyéni nevezési kategória – óvodás; általános iskola, 1–2. osztályos; általános iskola, 3–4. osztályos; általános iskola, 5–6. osztályos; általános iskola, 7–8. osztályos; középiskolás; felnőtt; csoportos nevezési kategória – óvodás korcsoport; általános iskolás korcsoport; középiskolás korcsoport; felnőtt korcsoport; családi nevezési kategória. A pályázatra a határon túli alkotók pályaműveit is várják.

A pályázatok weboldalra történő feltöltésének határideje: 2023. október 27. 24:00 óra. Pályázati feltételek és további információk a https://www.kti.hu/emh/rajzpalyazat/ honlapon. Az alkotásokat a beadási határidő lejártától számított 45 napon belül szakmai bírálóbizottság véleményezi, amely a megadott kategóriákban korcsoportonként hirdet győzteseket. A legsikeresebb művek alkotóit a minisztériumok által felajánlott díjakkal jutalmazzák. A fődíjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján további értékes különdíjak találnak majd gazdára.

Az eredményhirdetésre 2023. év végén kerül sor. Az eredményről a nyerteseket e-mailben értesítik, a díjak átadásának részleteiről a díjazott alkotókat és a nevelési–oktatási intézményeket a későbbiekben tájékoztatják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában