Előadás

2023.09.07. 15:06

Konferencia és könyvbemutató

Folytatódik az a kollokviumsorozat, melyet a Körösvidéki Múzeum szervez közösen a Nagyváradi Állami Egyetemmel, és partnerségben a Bihar Megyei Tanáccsal, illetve a váradi polgármesteri hivatallal. Szeptember 12-én, kedden 17 órától a múzeum konferenciatermében dr. Dennis Deletant londoni egyetemi oktató, Románia-szakértő, emberjogi aktivista, nyelvész tart előadást A múlt fontossága és a történelem szerepe címmel. Ezt követően dr. Gabriel Moisa múzeumigazgató, történész 18 órától bemutatja a meghívott Romániát keresve. Egy személyes kaland ’65-től napjainkig című könyvét.
Dennis Deletant egyetemi hallgatóként tanulmányozta a román nyelvet az angol fővárosban, először 1965-ben került kapcsolatba az országgal, amikor egy nyári táborban vett részt Szinaján. Azóta többször visszatért, itt ismerte meg a későbbi feleségét is. Egy idő után a Securitate megfigyelés alá helyezte és 1988-ban nemkívánatos személynek nyilvánította. A rendszerváltozást követően több hazai egyetem díszdoktora lett. Több tucat kiadványt írt Romániáról, köztük a most bemutatásra kerülőt is. Ez tulajdonképpen egy memoárkötet, ugyanakkor több jeles személyiség portréja is kirajzolódik benne, például Corneliu Coposu parasztpárti politikusé, ellenzéki vezéré, vagy Mircea Răceanu diplomatáé, akit 1989-ben halálra ítéltek, mert Washingtonnak kémkedett. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában