Projekt

2023.09.19. 15:05

Kempinget létesítenek Réven

Három környezetvédelmi projektet ismertettek hétfőn a Bihar Megyei Tanács által szervezett helyszíni sajtótájékoztatókon Kisősiben és Réven, Vasile Carnariunak, a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége (ANANP) elnökének a jelenlétében. A befektetések kivitelezési határideje 2023. december 31-e.

Ciucur Losonczi Antonius

Mindhárom projekt vezető partnere a Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége, ezért Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke köszönetet mondott Vasile Carnariunak, az ANANP vezetőjének, valamint az érintett közigazgatási egységek (Kisősi, Sólyomkővár, Rév, Vársonkolyos, Bihardobrosd és Barátka) polgármestereinek. Vasile Carnariu arról számolt be, hogy országos szinten az ANANP 68 millió eurót költ természetvédelmi területekkel kapcsolatos projektekre és 90 millió eurót menedzsmentterveknek a kidolgozására. A cél a fenntartható fejlődés, a turizmus fellendítése és az ezzel járó gazdasági növekedés.

Az első helyszínen, Kisősiben, Adriana Culda projektmenedzser kifejtette, hogy a Natura 2000 hálózathoz tartozó Réz-hegység konzerválását elősegítő intézkedéseket finanszírozó szerződés értéke 9,4 millió lej, melyből a vissza nem térítendő ERFA-támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap) 9,4 millió lej, vagyis nem kellett önrészt biztosítani. A fő cél a megmaradása öt állatfajnak (kiemelten a hiúznak és a szürkefarkasnak), valamint négy, közösségi szempontból fontos természetes környezetnek. Ugyanakkor beszereznek az ezek védelmét szolgáló pannókat és térfigyelő kamerákat, illetve informatikai eszközöket. Sólyomkőváron kialakítanak egy ökológiai kutatással és neveléssel foglalkozó menedzsmentközpontot, mely mellé tizenhárom, négyszemélyes befogadóképességű faházikót is építenek. A tervezéssel és a kivitelezéssel a besztercei Silvania céget bízták meg, a létesítményeket a partnerintézmények, az önkormányzatok és a diákok használhatják majd, környezetvédelmi tematikájú tevékenységekre. Sólyomkőpestesen pedig egy 1,7 kilométer hosszú off-road pálya is fog épülni, melyet a terepmotorosok és az ATV-sek használhatnak majd.

 

A másik két projektet Horia Carțis projektmenedzser mutatta be Réven. Elhangzott, hogy a révi szurdokvölgy/Király-erdő megőrzésének projektköltségvetése 40 millió lej. Ebből az összegből létesítenek egy látogatóközpontot Barátkán, illetve ökológiai kutatással és neveléssel foglalkozó menedzsmentközpontokat Sonkolyoson, Réven és Dobrosdon. Réven a közúti híd mellett kialakítanak egy körülbelül száz férőhelyes glampinget (a sátor nyújtotta szabadságot szállodai kényelemmel ötvöző megoldás, szerk. megj.) és egy kempinget, szintén a folyóparton. Sonkolyoson a Nagy Magyar-barlang mellett lesz egy kemping és egy parkoló. Emellett felújítják a Nagy Magyar-barlangnak, a Zichy-cseppkőbarlangnak, a Szelek barlangjának, az Osoi-barlangnak és az Igric-barlangnak az infrastruktúráját, Dobrosd községben pedig kikotorják a Vida tavat.

A harmadik projekt megvalósítói 11,1 millió lejből gazdálkodhatnak, melyből rendbe teszik a tasádfői és a Stracoș barlangokat, ahol denevérek szoktak hibernálni télen. Ugyanakkor, mivel mind a Király-erdőben, mind Tasádfőn jelentős területet beborít az őszi páfrány, a megyei tanács és az ANANP pénzforrásokat hívott le ezen invazív növény kiirtására a természetet nem károsító mechanikai eszközök bevetése céljából, hangzott el a révi sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában