Beruházás

2023.09.28. 17:08

Jövő tavaszra készülhet el a biharpüspöki park

A Biharpüspökiben épülő köztéri parkkal, valamint az ugyanitt található Bocskai István Közösségi Házzal kapcsolatos újdonságokat, fejleményeket ismertette közös sajtótájékoztatón Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó, illetve Habinyák István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének képviselője.

P. Nagy Noémi

Jövő tavasszal remélhetőleg már birtokba vehetik a Biharpüspökiben, a Templomdomb (Rectorului) utca és a Püspöki út közötti területen megépülő új parkot az itt lakók. A részletekről Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó beszélt csütörtöki helyszíni sajtótájékoztatóján. Mint elmondta a munka jelenleg áll „egy apró jogi fennakadás miatt”. Korábban már kitakarították a területet, elvégezték a csatornázási és csőfektetési munkálatokat, de a felszíni térrendezésnek már nem tudták elkezdeni a jogi problémák megoldásáig. Zatykó Gyula emlékeztetett, hogy a váradi önkormányzat 2500 négyzetméternyi telket kapott a Mezőgazdasági Minisztériumtól arra a célra, hogy ott parkot létesítsen. Ezt további 1500 négyzetméternyi telekkel tudták bővíteni az önkormányzat tulajdonában levő telekrésszel, valamint a korábban megvásárolt telekkel együtt. Így lényegesen nagyobb parkot tudnak kialakítani a korábbi tervekhez képest. A majdani park területe 4000 négyzetméteres lesz, ebből 2667 négyzetméter zöldövezet marad, 227 négyzetméteren gyalogos sétányt alakítanak ki, 377 négyzetméteren rekortán burkolattal fedett terület lesz, 308 négyzetmétert foglal majd el a futópálya, valamint 392 négyzetméteren játszóteret alakítanak ki, ahol helyet kap két hinta, egy hálós mászóka és egy mászó dombocska. A sportolni vágyóknak pedig négy fitneszgépet helyeznek ki és lesz egy kisebb méretű focipálya két kapuval és világítással. A parkrendezés során 54 magas, 9-12 méter közötti nagy lombkoronájú fát és száz bokrot ültetnek el, lesz 15 pad, nyolc szemetes, automata öntözőrendszer, két ivókút és két biciklitároló is, a világítást 26 villanyoszlop biztosítja majd, amelyen fotovoltaikus világítótestek lesznek. A munkálat értéke három millió lej áfával. A költségek is mutatják, hogy a park kialakítása semmiképp nem lett volna megvalósítható a részvételi költségvetési programjának keretében. Zatykó Gyula elmondta, hogy a parkot valószínűleg jövő év tavaszára befejezik, így a következő évben már birtokba is vehetik az itt lakó emberek.

Ugyancsak Biharpüspökiben, Habinyák István ismertette az Érmelléki Gazdák Egyesületének (ÉGE) terveit a több éve használaton kívül levő Bocskai István Közösségi Házzal kapcsolatban, amely ingatlant az egyesület a váradi önkormányzattól kapott használatba. Mint elmondta szeretnék, ha a közösségi ház hamarosan újra élettel telne meg, épp ezért szeptember 4-én kalákát szerveztek, amely során a két tucat biharpüspöki és váradi önkéntes közel három tonna növényi hulladékot távolított el. A tervekkel kapcsolatban Habinyák István elmondta, hogy a kultúrház kertjében szeretnének kihelyezni tíz padot, ennek engedélyeztetése még folyamatban van. Az ingatlanban működne az ÉGE nagyváradi székhelye, és szeretnének közösségi, kulturális programokat, ünnepségeket is szervezni itt. Az ingatlanban egyébként kilenc helyiség van: öt iroda helyiség, egy társalgó, egy konyha és egy ebédlő rész és a nagyterem, ahol a rendezvényeket is szerveznék. Az ingatlan még kisebb felújításra és takarításra szorul, de az egyesület szeretné, ha már októberben megszervezhetnék az első rendezvényt, és idén ezen kívül még egyet. „Szeretnénk újra életet lehelni a Bocskai-házba” – tette hozzá végezetül Habinyák István. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában