Részvételi költségvetés

2023.09.14. 18:34

Ivókutakat létesítene városszerte az EMSZ

Többek között egy új, egész alakos Petőfi szobrot állítanának, városszerte ivókutakat helyeznének ki, míg a Lorántffy gimnázium és az evangélikus óvoda előtt zebrákat létesítene az EMSZ a részvételi költségvetésbe benyújtott projektek révén.

P. Nagy Noémi 

Jövő héttől kezdődik az online szavazás a nagyváradi önkormányzat által indított idei részvételi költségvetésről, amelybe a szeptember 3-iki határidőre 66 projekt érkezett be. Jelenleg a projektek elbírálása zajlik. A 66 projektből ötöt az Erdélyi Magyar Szövetség nyújtott be. A terveket Habinyák István, az Erdélyi Magyar Szövetség Bihar megyei elnöke és Moldován Gellért Lajos, a párt nagyváradi szervezetének elnöke ismertette a csütörtöki sajtótájékoztatón. Habinyák István elmondta, hogy a részvételi költségvetés fogalma először 1989-ben merült fel Brazíliában. Európában az utóbbi 15 évben terjedt el, Nagyváradon pedig 2017-ben hirdették meg az első részvételi költségvetést. A cél minden évben az, hogy a polgárokat is bevonják a városfejlesztésbe, a városkép alakításába.
Idén az EMSZ öt javaslatot nyújtott be. Az egyik a Petőfi park felújítása kapcsán merült fel. „Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából méltó lenne, ha egy új, talapzaton álló, egész alakos bronzszobrot helyezhetnénk ki a felújított parkba. A jelenlegi mellszobor nagyon repedezett állapotban van” – részletezte Habinyák István. A második projektjük azt szorgalmazza, hogy városszerte a forgalmasabb, turisztikailag fontos helyekre, parkokba ivókutak helyezzenek ki. Tekintettel arra, hogy egyre melegebb nyarak vannak, fontos, hogy az emberek elérhető távolságon belül tudjanak ivóvízhez jutni – hangzott el. Habinyák István felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg a városháza honlapján szökőkút (fântâni arteziene cu apă potabilă) van feltüntetve a projekt címében, ennek már kérték a javítását, és remélhetőleg hétfőtől már az ivókút (cișmea) megnevezés szerepel majd. Moldován Gellért kiemelte, hogy a harmadik projekt biztonsági szempontból nagyon fontos: piros felfestéses zebrákat szeretnének létesíteni a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Nagysándor József (Aurel Lazăr) utcai hátsó bejáratához, valamint a Körös utcai evangélikus egyházközség óvodájához. Az iskolánál ugyan van egy zebra a hátsó bejárattól körülbelül 50 méterre, de a diákok mindig a rövidebb utat választják, ezért jobb lenne, ha a meglévő zebrát átköltöztetnék az iskolához.
A negyedik projektjükben a Szilvás park öltözőkkel, közvécékkel való felszerelését, valamint parkolóhelyek létesítését kérik. Ez utóbbit a Făcliei és Nicolae Labiș utcák által közrezárt, jelenleg még rendezetlen területen képzelik el. Az utolsó projekt pedig arra vonatkozik, hogy a váradi szobrok talapzatára egy QR-kódot tartalmazó táblát szerelnének fel, amit okos telefonnal beolvasva az érdeklődők részletes információkat kaphatnak négy nyelven arról a személyről akiről a szobor készült, valamint magáról a szoborról is (készítő, miből van, mikor állították stb.).
Moldován Gellért ismertette a szavazás menetét is: az online szavazás szeptember 18. és november 27. között zajlik az activ.oradea.ro oldalon, amit a városháza honlapjáról (oradea.ro) is el lehet érni az Oradea bugetare participativa menüpont alatt. Moldován Gellért kiemelte, hogy egy e-mail címről csak egy projektre lehet szavazni. A következő szakasz november 28. és december 10. között zajlik majd, ekkor a város különböző negyedeiben, valamint a városházán jelenléti urnás szavazást tartanak. Egyébként az idei részvételi költségvetésben másfél millió lej áll rendelkezésre, minden egyes projektre maximum 100.000 lejt lehet elkölteni ebből a keretösszegből, beleértve az áfát is. A projektek kiválasztása az online felületen leadott és a nyilvános találkozókon kapott szavazatok száma alapján történik majd. „Megkérjük a váradi lakosokat, hogy jöjjenek és buzdítsanak másokat is arra, hogy online és személyesen is szavazzanak a nekik tetsző projektekre” – tette hozzá végezetül Moldován Gellért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában