Program

2023.09.22. 09:39

Idén új helyszínen fog muzsikálni az erdő

Ismét megszervezik nálunk is a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvényt. Október 1-jén, vasárnap 11 órától azonban új helyszínre, a félixfürdői erdőbe várnak mindenkit azzal a céllal, hogy a környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába fordítsák a résztvevőket a természetes környezet, a zene, a művészet erejével.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Lesznek idén is szakvezetéses erdei séták, kézműves-foglalkozások, gyermekprogramok, kiállítások, koncertek és természetesen nem maradhat el a helyi termékeknek a bemutatása, megkóstolása se, az értékekkel való ismerkedés.
Szabó Lajos erdőmérnök, az idén húszéves Muzsikál az erdő rendezvénysorozat főszervezője lapunknak azt nyilatkozta: szeretnék a résztvevőket ezúttal is egy környezettudatosabb, a fenntarthatóbb életvitel irányába fordítani a természetes környezet, a zene, a művészet erejével. Fontosnak tartják továbbá azt is, hogy a Muzsikál az erdő mindig a helyiekkel közösen, egy térségi összefogás mentén valósuljon meg. 2016 óta ennek a Nagyvárad környéki hagyományai is kialakultak, így együttműködnek a Romsilva állami erdészettel, az erdészeti és vadászati felügyelőséggel, a művészeti líceum magyar tagozatával, valamint az állami filharmóniával. „Úgy gondoljuk, hogy fenntartható, boldog emberi lét csak a természettel összhangban képzelhető el. A Kárpát-medence a mi csodálatos, közös életterünk a maga tiszta folyóival, zöldellő erdeivel, az itt élő népekkel együtt, és ennek a megőrzése mindannyiunk feladata, felelőssége. Az értékeket azonban csak összefogással, közös akarattal lehet megvédeni, a jövőt csak együtt lehet építeni”– fogalmazott.
Bár új a helyszín, könnyen megtalálható. Várad felől nézve, Félixfürdőn vannak ugye balra a szállodák és jobbra az erdő, illetve, ha egyenesen megyünk, néhány száz méter megtétele után elérkezünk egy körforgalomhoz, ahol plakát jelzi majd a rendezvényhez vezető utat. 11 órakor kezdődik a helyi termékek bemutatója, és kiállítások tekinthetőek meg: a Muzsikál az erdő gyermekrajz- és fotópályázat alkotásai, valamint az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület Évszakok a Kárpát-medencében című tárlata, melynek vernisszázsán közreműködik Tóth István alapítóelnök, fotóművész és Thurzó Sándor József brácsaművész. Gyermekprogramokba lehet bekapcsolódni: lesznek népi kézműves-foglalkozások, íjászbemutatók, fellép a Bábika Játszóház, szó esik a víz-erdő kapcsolatról, a komposztálásról és a szelektív hulladékgyűjtésről, a környezetvédelemről. A déli 12 órakor kezdődő erdei séták mottója: az erdő átölel, éltet és fenntartásra nevel. A sétákat vezetik Szabó Lajos és Mircea Faur erdőmérnökök, indulás az infóponttól. Az erdei koncertek kezdési időpontja 13 óra, közreműködnek: a Nagyváradi Állami Filharmónia kamarazenekara (művészeti vezető Nagy Kálmán) és a Művészeti Líceum tehetséges diákjai Nagy Gabriella igazgatóhelyettes koordinálásával. 15 órától fellép Pusker Júlia (hegedű) és Szűcs Máté (brácsa). 16 órától ismét erdei séta indul, majd 17 órától a Hot Jazz Band ad koncertet, melynek művészeti vezetője Bényei Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában