Túraajánló

2023.09.28. 11:02

Idén is megszervezik a Czárán Gyula nyomában teljesítménytúrát

Immár tizenhetedik alkalommal szervezik meg a Czárán Gyula nyomában teljesítménytúrát október 7-én, szombaton Vársonkolyoson és a környező túraútvonalakon.

Forrás: Facebook/Eco-Mountain Transylvania

BN-összeállítás

Aki egy kicsit is érdeklődik a természetjárás iránt az biztos hallott már Czárán Gyuláról és munkásságáról. Hogy a személye és tevékenysége nehogy feledésbe merüljön, ezért 2005 tavaszán az általa feltárt és feltérképezett, de mégis a természetjáró társadalomban kevésbé ismert Királyerdőben, az Eco-Mountain Transylvania megszervezte az első Czárán Gyula emlék- és teljesítménytúrát. Idén már tizenhetedik alkalommal rendezik meg a teljesítménytúrát, amire bárki benevezhet, aki szereti a természetet, szeret túrázni, vállalkozó típus és szeretne egy ilyen jellegű megmérettetésben részt venni.
A résztvevőknek szintidőn belül kell teljesíteniük a megadott távot a kijelölt útvonalon, érintve az ellenőrzőpontokat, leküzdve a nehézségeket melyeket a természet állít eléjük. Induláskor minden nevező kap egy kis füzetet, melyben le van írva az útvonal, a követendő turistajelzések, a szintkülönbségek, a távok és egy térkép is megtalálható benne. A túra során a résztvevőknek ellenőrző pontokat kell érinteniük, ahol igény szerint zsíros vagy lekváros kenyeret kapnak, egy másiknál pedig egy kis édességet a jobb teljesítőképességhez. A célba érők emléktárgyak mellett egy tányér meleg ételt is fogyaszthatnak. A teljesítménytúra a vársonkolyosi Zichy-kastélytól indul és itt is ér véget. A túrán résztvevők három táv közül választhatnak, eszerint változik az indítási idő is: a 6,5 km távon résztvevők 10-11 óra között indulnak (szintidő 4 óra), a 18 km-es távon indulók 9-11 óra között (szintidő 7 óra), míg a 26 km távot választók 8-10 óra között kezdhetik el a túrát (szintidő 9 óra). A rövid túrán való részvételt a hirtelen kaptatók és a sziklás terep miatt hat éves kor alatti gyerekeknek nem ajánlják a szervezők!
A gyalogtúrára csak a helyszínen a rajt-célnál lehet benevezni. Nevezési díj: 40 lej/fő (minden távra), amiben benne van egy tájékoztató füzet, egy térkép, ásványvíz, zsíros kenyér, lekváros kenyér, édesség, csomagmegőrzés, oklevél, hűtőmágnes. A túrán való részvételhez ajánlott felszerelés: túrabakancs, réteges túraöltözék, esőkabát, széldzseki, elemlámpa (lehetőleg fejlámpa), kulacs. A túra az átlagosnál valamivel nehezebb középhegységi túra. A nehézséget főleg a sziklás terepviszonyok és a hirtelen kaptatók okozhatják. Gyakorlott túrázóknak és teljesítménytúrázóknak nem jelenthet gondot. További információ a túra Facebook-eseményénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában