Kórusfesztivál

2023.09.20. 13:49

Huszadik alkalommal szervezték meg a Margittai Kórusfesztivált

A Horváth János Társaság (HJT) szeptember 16-án, szombaton huszadik alkalommal szervezte meg a környékbeli kórusok, népdalkörök találkozóját.

Szentjobbi kórus

Hajas Anna

A HJT 2002-ben alakult meg hivatalosan, de már bejegyzésük előtt is szerveztek kórustalálkozókat, így mostanra a világjárvány okozta kényszerszünet ellenére is elérték a huszas számot. A mindenkori főszervező a társaság alapító elnöke, Szőke Ferenc.

Érmihályfalvi kórus

A Vegyes Kórus létrejötte megelőzte a HJT bejegyzésének dátumát, hiszen már 1993-ben megalakult, akkor még az RMDSZ berkeiben. Kezdetben férfikórusként működött, később a hölgyek is csatlakoztak, és létrejött a vegyes kórus. Alapító vezetőjük Papp Attila magyartanár, néprajzkutató volt. A betanított dalokat azok közül válogatta, melyeket egykori általános iskolájának kórusvezető tanárától, Könczei Ádámtól tanultak. A szöveget emlékezetből írta le. Később egy ideig Hajas Schmotzer Erika kórusvezető vezette a csoportot. Az évek során repertoárjukban a népdalok és nóták mellett megzenésített versek és kórusművek is szerepeltek, melyeket több szólamban adtak elő. Létszámuk változó volt, de több mint két évtizeden át általában 20–25 személy jelen volt a próbákon és fellépéseken. Margittán szerepeltek a kórustalálkozók, a nemzeti ünnepek és megemlékezések alkalmából, illetve a város napján és egyházi ünnepeken. Minden évben megrendezték a kórusfesztivált, melyre meghívták a környékbeli kórusokat és – ha volt rá anyagi lehetőségük – anyaországi vendégeket is. Állandó vendégeik ezeken a találkozókon az Érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus, az Érmihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar, a Székelyhídi Férfikórus, a Monospetri Vegyeskórus és a Szalacsi Örökzöld Asszonykórus. Rajtuk kívül meghívták az évek során az érbogyoszlói, az albisi, a bihardiószegi, a tóti és a szentjobbi kórusokat/népdalköröket. Bevonták a fiatalokat is, ezért meghívták a margittai Gyöngyvetők Népdalkórust és a Mi Kis Kórusunkat is találkozóikra, melynek tagjai az általános és elemi iskola tanulói voltak. Több éven át szoros kapcsolatban álltak a Konyári Pávakörrel (Magyarország), kölcsönösen részt vettek egymás találkozóin. Szívesen tesznek eleget a meghívásoknak kórustalálkozók, vagy más jelentős események kapcsán. Megyénk számos településén bemutatkoztak, de ezen kívül felléptek Magyarországon is, Konyáron, Hajdúbagoson és Margitta testvérvárosában, Kiskőrösön. A kórus jelenlegi vezetője Horváth Sándor, aki a HJT alelnöki tisztségét is betölti. Számtalan elismerésük, oklevelük mellett a legbüszkébbek a Magyar Kultúráért-díjra, melyet két alkalommal is megkaptak. Feladatuknak tekintik a magyar hagyományok és a magyar nóta életben tartását a következő generációk számára. Sajnos létszámuk jelenleg csökkenő tendenciát mutat, mert a fiatalság részéről gyengén érkezik utánpótlás, így a többszólamú éneklés nehezen valósítható meg. Ezért visszatértek a népdalok és nóták előadásához, amit tulajdonképpen a legjobban szeretnek, és amiben a legsikeresebbek.

Székelyhídi Férfikórus

A mostani találkozóra az Érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus, a szintén mihályfalvi Bartók Béla Citerazenekar, a Székelyhídi Férfikórus, a Szalacsi Örökzöld Asszonykórus és a Szentjobbi Vadvirágok Népdalkör fogadta el a meghívást, így a házigazdákkal együtt hat fellépő volt. A HJT Vegyes Kórus a Petőfi-év apropóján megzenésített Petőfi verseket énekelt. Az érmihályfalviak kórusműveket adtak elő több szólamban, a többi kórus pedig népdalokat, hazafias dalokat, illetve nótákat. Valamennyien nagy sikert arattak. A találkozót szinte minden évben megtiszteli jelenlétével a város szülötte, Cseke Attila szenátor, a Bihar megyei RMDSZ elnöke. Most is jelen volt és a fellépések előtti méltató beszédében kiemelte: ezek a rendezvények összetartják a közösségünket. „Ezeket a találkozókat valahogy úgy képzelem el, mint egy osztálytalálkozót. Minden évben összegyűlnek a kórusok és együtt örülnek egymásnak. (…) Megerősít abban is bennünket, hogy milyen fontos a magyar közösségi létet megélni” – fogalmazott.

Szalacsi Asszonykórus

Szőke Ferenc főszervező köszönetet mondott a kórusoknak, amiért elfogadták a meghívást és jelenlétükkel emelik az esemény színvonalát. Köszöntötte továbbá azokat a meghívott vendégeket, akik eleget tudtak tenni a meghívásnak, valamint a nagyra becsült közönséget. Kiemelt köszönetet mondott az esemény anyagi támogatóinak: a Margittai Helyi Tanácsnak, mint főtámogatónak és a Communitas Alapítványnak. A fellépések után Árkosi Antal tiszteletbeli RMDSZ-elnök köszöntötte a kórusokat. „A HJT megalakulása óta kezdeményezője, vagy aktív részese a kulturális eseményeknek, munkáját Margitta magyarsága érdekében fejti ki, szoros együttműködésben az érdekvédelmi szervezettel. Ezen túl az egyedüli szervezet, melynek sikerült a kétnyelvű Eminescu szavalóversennyel közös kulturális-oktató programot szervezni magyar és román diákoknak. Erősítette ezáltal az etnikumok közötti barátságot, együttműködést” – mondta Árkosi Antal, a továbbiakban kiemelve: a város önkormányzati képviselői az RMDSZ-esek javaslata mellé állva elfogadták azt a javaslatot, hogy a civil szervezetek támogatását jelentős mértékben emeljék. Ezeket pályázati úton lehet lekérni. Ehhez hibátlan, jól megalapozott pályázatok kellenek, melyeket Szőke Ferenc, az alapító elnök készít el. E tekintetben is élen járnak, hiszen az évek során, önkormányzati szinten, még nem volt visszautasított pályázatuk. A kapott összegekre nagy szükségük van, főként a versenyzők díjazása érdekében, hangzott el.
A program nem ért véget a művelődési házban, a város egyik éttermében vacsora várta a résztvevőket, ahol folytatódhatott a nótázás. A jó hangulatú együttlét késő éjszaka zárult.

Margittai HJT kórus

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában