Színház

2023.09.19. 09:38

Felkarolná a gyermekszínjátszást az M. M. Pódium Egyesület

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az M. M. Pódium őszi programja mindig a lehetőségek és a megrendelések alapján történik, nyilatkozta lapunknak Meleg Attila előadóművész, egyesületi elnök. Stabil pont ugyanakkor, hogy minden év szeptember 30-án, a magyar népmese ünnepén, Benedek Elek születésnapján évtizedek óta Nyíregyházán, az evangélikus óvodában és iskolában mutatnak be egy Benedek Elek-mesét. Idén a Jégország királyával készülnek, mely Benedek Eleknek az egyik legnépszerűbb története. „Volt amikor az életútjáról kellett mesélni a gyermekeknek, egyébként nagyon szeretik azt, hogy Erdélyből vagy a Partiumból legyen meghívva egy-egy csoport, mert szerintük autentikusabbak vagyunk”, magyarázta Meleg Attila.
A következő nagyobb akció a székelyföldi turnézás lesz, egy ideje ez is elmaradhatatlan. Mint megtudtuk, októberben és novemberben két egyhetes kiszállás lesz, külön a Gyergyói-medencébe és külön Homoród vidékére. „A Benedek Elek-meséknek a legnagyobb foganatja ott van, szinte érezzük, hogy együtt lélegzünk a közönséggel. Székelyföldön nagyon szeretik a klasszikus bábszínházat, számukra ez a nagybetűs bábszínház”, közölte beszélgetőpartnerünk.

A gyermekműsorok mellett mindig tervbe van véve egy felnőtteknek szánt új előadás is, de ez még kérdőjeles. Továbbviszik a Petőfi-műsort, ami egy egyórás verses, vidám szórakoztató összeállítás. A Holle anyót néhány éve bemutatták, de aztán a pandémia miatt nem tudták „kijátszani”, úgyhogy ez még talonban van, de az is előfordulhat, hogy végül egy olyan produkció kerül majd terítékre, melynek köze lesz a betlehemezéshez, az egyházi jelleghez vagy a Mikuláshoz. Közben az őszi hónapokban járják a megszokott vidékeket, Arad környékét és a Szilágyságot, ahová többször is visszatérnek két-három nap erejéig a kisebb-nagyobb településekre, külön törekedve arra, hogy a szórványban is fellépjenek. Emellett a hagyományos kabarét is népszerűsítik majd a Szilágyságban, ahol igény van rá.
Természetesen mindeközben Nagyváradon sem áll meg az élet. A vakáció utolsó hetében tábort szerveztek gyermekeknek a biharpüspöki székhelyen, a meghívottak Bányai Szabados Katalin képzőművész és Sipos Béla fafaragó voltak. Az úgymond színházközeli és művész mesterségek megismertetése volt a téma: nyomdászat, szabás-varrás, fafaragás, díszletfestés és bábkészítés. Nem titkolt célja az összesereglésnek az volt, hogy ismét életre keljen a Mini Pódium. A hajdani gyermekszínjátszó együttes tagjai ugyanis már szinte végzős diákok. Segíteni azért még visszajárnak, de „vérfrissítésre van” szükség, ezért a közeljövőben a toborzás többször meg lesz hirdetve. A pedagógusok és a szülők segítségével Püspökiben működne a Mini Pódium, sőt akár egy Ifjúsági Pódium csoport is alakulhatna, a már említett fiataloknak a bevonásával. A szabadidőben a székházat is szépítik, tervezik ugyanis egy hangulatos alkotóház-szerű filagória kialakítását az udvaron. Erre azért is szükség volna, mert az Iskola másképpen, illetve a Zöld hét keretében szívesen mennek oda osztályok, ottjártunkkor éppen a Szacsvay Imre iskola biharpüspöki tagozatán tanulók voltak jelen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában