Euroiudaica

2023.09.03. 18:01

Elkezdődött a zsidó kulturális fesztivál

Euroiudaica címmel zajlik zsidó kulturális fesztivál Nagyváradon szeptember 3–9. között. A zsidó kultúrát és hagyományokat bemutató esemény hét napján számos programot szerveznek, a nyitóünnepséget vasárnap délután tartották az ortodox zsinagógában.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A fesztivál első alkalmát 2007-ben rendezték meg Nagyszebenben, az Európa Kulturális Fővárosa program részeként. Az idei nagyváradi kiadás a romániai és különösen a helyi zsidóság kulturális örökségét, valamint a romániai, magyarországi, szlovákiai és lengyelországi kortárs művészek munkásságát tárja a nagyközönség elé.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az ortodox zsinagógában vasárnap délután tartott nyitóünnepségen Eduard Kupferberg, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének főtitkára üdvözölt mindenkit, arra hívva fel a figyelmet, hogy ezekben a napokban lesznek konferenciák, koncertek, könyvbemutatók és színházi előadások, melyek mind-mind a zsidó kulturális örökségre, identitásra fókuszálnak. Silviu Vexler parlamenti képviselő, a Romániai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke megjegyezte, hogy a fesztivál címe, az Euroiudaica tulajdonképpen egy szójáték, és ez nem véletlenül van így. A Tóra, vagy ha úgy tetszik, az Ótestamentum ugyanis úgy kezdődik, hogy kezdetben vala az Ige (a Szó), és az Ige vala Istennél, és Isten vala az Ige. A hit pedig egy fontos részét képezi a zsidó identitásnak és kultúrának, végigkísérte és meghatározta egész eddig történelmüket. A zsidók azonban nemcsak tisztelik a múltjukat, hanem nyitottak mások felé is, akik meg akarják ismerni a hagyományaikat, a szokásaikat, egyszóval az életüket – magyarázta Silviu Vexler.

Fotó: Alexandru Nițescu

Andrei Ungar miniszterelnöki tanácsadó Marcel Ciolacu kormányfő üzenetét továbbította, majd Sergiu Nistornak, Klaus Iohannis államfő tanácsadójának a gondolatait olvasta fel Eduard Kupferberg. A Temesvárról érkezett Ovidiu Ganț képviselőházi jegyző a német kisebbség nevében köszöntötte az ünneplőket. Florin Birta polgármester megtiszteltetésnek nevezte, hogy Nagyvárad lehet a helyszíne az Euroiudaica Fesztiválnak, majd Dumitru Țiplea prefektus kívánt jó egészséget és sok sikert a szervezőknek.

Fotó: Alexandru Nițescu

Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke azon a nyelvet köszöntötte az egybegyűlteket, melyen – ahogy fogalmazott – Ádám, az első ember is beszélt, és amit a napjainkban Váradon élő zsidók is használnak. Végül a váradi születésű dr. Ehrenfeld György, Debrecen örökös főrabbija mondott román nyelven áldást, különös tekintettel arra, hogy közeleg a zsidó újév, vagyis az 5784. esztendő.

Az ünnepség szeretetvendégséggel ért véget, melyen zsidó édességeket is lehetett fogyasztani, például Hámán-fülét.

Szeptember 4-én, hétfőn 11 órától Rock’n’roll zsidók címmel tart konferenciát Berti Barbera zenész a Darvas–La Roche-házban. 16.30 órától könyvbemutatók és irodalmi viták sorozata kezdődik szintén a Darvas-házban. Ugyanaznap 18.30 órától Esküvő válással (Nuntă cu divorț) címmel színházi előadást mutatnak be a váradi színházban a bukaresti Állami Zsidó Színház előadásában, míg 21 órától Berti Barbera és Mariano Castro tart koncertet a Noo’vo Resto Loungeban.

Szeptember 5-én, kedden 11 órától Zsidó Nagyvárad címmel tartanak konferenciát a Zsidó Történeti Múzeumban, 16.30 órától a Noo’vo Resto Loungeban újabb könyvbemutatók lesznek, 19 órától pedig a Hegedűs a háztetőn színdarabot játssza a nagyváradi Mária Királyné Színház a színház nagytermében.

A szeptember 6-án, szerdán 11 órától kezdődő konferencia és a 16.30 órától kezdődő könyvbemutató is a jiddis tematikában fog zajlani. 18.30 órától a budapesti Gólem Színház Lefitymálva (Final Cut) című előadását lehet megtekinteni a stúdióban, míg 20.30-tól zsidó zenei koncertet tart a Varsói Zsidó Színház a neológ zsinagógában.

Szeptember 7-én, csütörtökön 16.30 órától folytatódnak a kötetbemutatók a Zsidó Történeti Múzeumban, 18.30 órától a Varsói Zsidó Színház lép fel a váradi színházban Der Szturem. Cwiszyn című előadásával, míg 20.30 órától a budapesti Gólem Színház (Virtshaft) előadását lehet megtekinteni a stúdióban.

Szeptember 8-án, pénteken 11 órától konferencia lesz a Zsidó Történeti Múzeumban, 18 órától pedig Nógrádi Gergely (Magyarország) és Pusztai Emanuel tart koncertet az ortodox zsinagógában.

Szeptember 9-én, szombaton 11 órától Cristian Pușcaș építész tart idegenvezetést, amelyen a váradi zsidó örökség történetét mutatja be. A túra a Viznitz zsinagógától (Liliom/Crinului utca 2. szám) indul. 16.30 órától beszélgetést szerveznek Kérdezd a rabbit címmel az ortodox zsinagógában. A fesztivál 21 órától a szlovákiai Pressburger Klezmer Band koncertjével zárul a Szent László téren.

A fesztivál egész ideje alatt egy stand működik a neológ zsinagógában, amelynél a Hasefer legújabb könyvei tekinthetők meg. A belépés minden rendezvényre ingyenes a szabad helyek függvényében, kivételt képez a Hegedűs a háztetőn előadás, melyre jegyet kell váltani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában