Tanévkezdés

2023.09.11. 17:34

Elkezdődött a tanév a kibővült Lorántffy gimnáziumban is

A nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban is szeptember 11-én, hétfőn kezdődött el az új iskolai év, ami lényeges változásokat hozott az intézmény életében.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Idén rendhagyó módon két helyszínen zajlottak a tanévnyitók. Reggel a Nicolae Bălcescu Általános Iskola egykori magyar tagozatának, pontosabban kilenc osztálynak helyet adó kis-Lorántffyban csengettek be, majd délelőtt tartották meg az istentisztelettel egybekötött tanévnyitó ünnepséget – a hagyományokhoz híven – a váradolaszi református templomban. Mint korábban is megírtuk, a Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tagozatának osztályait ettől a tanévtől kezdődően a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium vette át.

Már megszokott, szép hagyomány, hogy az iskola vezetőségét és a meghívottakat követően az előkészítő osztályosok vonulnak be a templomba a 12. osztályos tanulók vezetésével. Az ünneplő közösséget Szakács Zoltán iskolalelkész köszöntötte. Az igei szolgálatot Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke végezte Jeremiás próféta könyvéből választott igerész (Jeremiás 1, 4–9.) alapján. „Ismeretlen út áll előttünk, de el kell indulni és végig kell járni” – mondta el Bogdán Szabolcs János, hozzátéve, hogy az alapige lelki útravalóként is szolgál a diákok és tanárok számára. Három gondolatot emelt ki: minden ember Isten akaratából van ezen a világon, és meghatározott céllal, hiszen Istennek terve van mindenkivel, viszont nem hagy egyedül senkit az úton és segít a nehézségek leküzdésében is. „Ne feledjétek az ige biztatását: nem véletlenül vagytok ezen a világon, nem véletlenül jöttetek ebbe az iskolába, az Úrnak terve van veletek, amely beteljesítésében végig mellettetek lesz‟ – tette hozzá végezetül a püspök.

A köszöntőbeszédek rendjén elsőként Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő szólt a megjelentekhez, kiemelve azt a nehezen elért sikert, amit a Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tagozatának áthelyezése jelentett. Hozzátette, a közösen megvívott harc eredménye az, hogy a kilenc magyar tagozatos osztály a 2023/2024-es tanévtől a Lorántffy gimnázium szárnyai alá került. Komoly eredménynek számít az is a Bihar megyei magyar oktatásban, hogy biztosítva van az, hogy a magyar családok gyermekei a bölcsődétől elkezdve a doktori iskolával bezáróan magyarul tanulhatnak – részletezte. Végezetül elmondta: fontos, hogy a diákok közösségként éljenek, hiszen így többet elérhetnek, mint egyenként.
Farkas Zsolt, a KREK közigazgatási előadótanácsosa szintén a Bălcescu iskolától átkerült magyar tagozatos osztályok helyzetéről beszélt, kiemelve, hogy a nehéz tárgyalásokat követően egymásba kapaszkodva, de megérhették a csodát, hiszen biztonságba került a kilenc magyar osztály.
Módi Kinga igazgató hangsúlyozta, hogy az idei tanév többszörösen is különleges, hiszen az iskola ebben az évben bővült több osztállyal és idén ünneplik a 120 éve alapított, majd újraalapított tanintézmény jubileumát. Ennek apropóján történelmi időutazásra hívta a megjelenteket és felelevenítette a Lorántffy Zsuzsanna Református Leánygimnázium (1903–1948), majd a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium történetének főbb állomásait. „120 év távlatából szemlélve az iskolát, sikereket és kudarcokat, fejlődést egyaránt elértünk” – tette hozzá, majd hivatalosan is megnyitotta a 2023/2024-es tanévet és a 120. éves évfordulóra előkészített jubileumi rendezvénysorozatot. A hagyományokhoz híven a kilencedikes diákok fogadalomtételével ért véget az ünnepség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában