Kampány

2023.09.14. 16:46

Egy szakma elsajátítására biztatják az állami gondozásban nevelkedő fiatalokat

Jogaikról és lehetőségeikről tájékoztatták az állami gondozásban nevelkedő, hamarosan nagykorúvá váló fiatalokat.

Ciucur Losonczi Antonius

A romániai Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium, együttműködve az Országos Gyermekvédelmi és Örökbefogadási Hatósággal, valamint a megyékben működő gyermek- és társadalomvédelmi főigazgatóságokkal (DGASPC) a múlt héten egy szeptember végéig tartó kampányt indított, melynek keretében tájékoztatják az állami gondozásban nevelkedő, hamarosan nagykorúvá váló fiatalokat az őket megillető jogokról, illetve az előttük álló lehetőségekről. Ugyanakkor ezeken a fórumokon arról is szó esik, hogy milyen káros hatásai vannak a kábítószerfogyasztásnak, az iskolaelhagyásnak, és miért nem szabad fizikailag vagy lelkileg bántalmazni másokat.
A karaván csütörtökön érkezett Nagyváradra, és délután a Szakszervezek Művelődési Házában egy találkozóra került sor a megszólítottakkal, melyen részt vettek a szakminisztérium, a Bihar megyei DGASPC, a megyei tanács, a rendőrség, a tanfelügyelőség, a szervezett bűnözés megelőzése igazgatóságának, a Bihar megyei Diáktanácsnak és a pszichológusok szakmai szervezetének a képviselői is.

Az egybegyűlteket Călin Puia, a DGASPC vezérigazgatója köszöntötte. Anca Costin-Hendea államtitkár kifejtette: azért kezdeményezték a kampányt, mert olyan visszajelzéseket kaptak az érintettektől, hogy egyáltalán nincsenek tisztában azzal, milyen alternatívák állnak a rendelkezésükre miután betöltötték a 18. életévüket és kikerülnek a rendszerből. Azt mondta: ő azt tanácsolja nekik, hogy mindenképp sajátítsanak el egy szakmát, vagy tanuljanak tovább, mert csak így fognak tudni boldogulni az életben. Pozitív példaként említette, hogy az egyik ilyen összejövetelen négy kedvezményezett is felszólalt, akik közül kettő éppen az egyetemi tanulmányait folytatja, egy másik évfolyamelsőként végzett, a negyedik pedig 30 éves, háromgyermekes édesanya, aki egy védett házban lakik, de úgy döntött, hogy befejezi az iskolát.
A meghívottak ezután tételesen felsorolták, hogy milyen speciális védelmi intézkedésekre és pénzbeli juttatásokra jogosultak bizonyos feltételek betartása mellett azok a fiatalok, akik betöltik a 18. életévüket és kikerülnek az állami ellátórendszerből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában