Kirándulás

2023.09.25. 17:00

Bihar megyei diákok is ott voltak a Trianon Múzeum újraavatásán

A Rákóczi Szövetség jóvoltából közel száz Bihar megyei tanár és kísérőtanár is jelen lehetett a várpalotai Trianon Múzeum újraavatásán szeptember 22-én, péntek délben. Sőt, abban a privilégiumban lehetett részük, hogy az első közt, egy nappal korábban, még a hivatalos nyitóünnepség előtt bejárhatták az intézményt.

Ciucur Losonczi Antonius

Két busz indult csütörtök reggel a Kanonok sor mellől Veszprém vármegyei Várpalota úti céllal. Nagyváradról az Ady Endre Líceumba, a Művészeti Líceumba, a Mihai Eminescu Főgimnáziumba és a Szacsvay Imre Általános Iskolába járó diákok szálltak fel a járművekre, míg vidékről Nagyszalontáról, Margittáról, Nagykágyáról, Paptamásiból, Hegyközszentmiklósról és Érköbölkútról jöttek gyermekek és kísérőtanárok. 

Mi az első buszon ültünk, mely útban Várpalota felé megállt néhány percet Székesfehérváron is, ahol a résztvevőknek ráhangolódásként lehetőségük nyílt megtekinteni a belvárosban az Országalma díszkutat, emlékművet. 

Amikor megérkeztünk a várpalotai Zichy-kastélyban működő Trianon Múzeumba, a szervezők még pakolgattak ezt-azt, az utolsó simításokat végezve a másnapi hivatalos avatóünnepség előtt. Így abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy két muzeológus vezetésével az elsők közt járhattuk be az intézményt. Azzal kapcsolatosan, hogy mennyire drámai, megrendítő és elgondolkodtató ez az állandó tárlat, talán elég annyit megjegyeznünk, hogy a szervezők előre figyelmeztettek minket, hogy aki szívbeteg vagy epilepsziás, inkább ne nézze meg, mert a helyenkénti fény- és hangeffektusok károsak lehetnek az egészségére. Amúgy a tervek szerint a magyar nemzet számára sorsdöntő éveket bemutató Trianon Múzeum megújult kiállításaival a Kárpát-medencében egyedülálló „zarándokhelyként” fogadja ismét a látogatókat. Ahogyan mi is megtapasztalhattuk, a kiállítóterekben berendezett látványos tárlatok interaktív eszközök segítségével megelevenítik és szinte kézzel foghatóvá teszik minden korosztály számára a magyar történelem e talán nem eléggé ismert fejezetét. A látogatókat ugyanakkor a tizenkét színből álló állandó, interaktív, multiszenzoros hatásokban bővelkedő Trianon-kiállítás mellett, a múzeum tematikájához kapcsolódó különleges attrakciók is várják. „Lépjetek be a magyar történelem izgalmas világába, és járjátok be velünk az országvesztés gazdag és megrázó tárgyi, szellemi hagyatékát bemutató kiállításunkat” – hangzott el a biztatás irányunkban is.

Az estét Révfülöpön töltöttük, ahol a szervezők egy rákóczis „Légy-Ott”-tal kedveskedtek az ifjúságnak, miközben a felnőttek koccintással fejezték ki a viszontlátás okán érzett örömüket. Péntek reggel az ottani szálláshelyünkről indultunk vissza Várpalotára, ahol a 11 órakor kezdődött ünnepség díszvendége dr. Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke volt. A házelnök beszédében kiemelte: ha Trianon azt jelenti, hogy egy földrajzi térség lakosságának természetes etnikai arányait mesterséges, nem egyszer erőszakos módon megváltoztatják, vagy hogy a szülőföldjükön élő közösségeket meg akarják fosztani nemzeti önazonosságuktól, illetve gazdaságilag életképtelenné akarnak tenni egy közösséget, akkor megállapítható, hogy napjainkban az európai politika egésze, az Európai Unió maga tántorog a saját Trianonja felé. Kövér László Trianon örökségét a huszonegyedik században is változatlanul nyitott létkérdésnek nevezte, mert –mint fogalmazott – számunkra ez az örökség ma több mint kétmillió magyar nemzettársunk sorsáról, jövőjéről, szülőföldjén magyarként való megmaradásáról szól. Az országgyűlés elnöke ugyanakkor Magyarország nevében háláját fejezte ki az elszakított nemzeti közösségeknek az évszázados helytállásukért, hűségükért a magyar nemzethez és a szülőföldjükhöz. Az utódállamok politikai osztályai helyett elismerését közvetítette azért, hogy lojális és értékteremtő polgáraivá váltak azon államoknak, amelyek fennhatósága alá őket a történelem kényszerítette.

A lélekemelő hangulathoz hozzájárult a Magyar Honvédség Veszprémi Légierő Zenekarának, Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznek, Szalóczy Pál műsorvezetőnek, Ács János zongoraművésznek, világhírű karmesternek, Antoni Norbert bariton énekművésznek, a Nemzeti Színház színművészeinek, valamint a Zenével írt Történelem Egyesület művészeinek a közreműködése is. Nem csoda tehát, hogy meghatódva és töltekezve fogyasztottuk el e gondolatok jegyében az ebédet, majd tértünk haza Nagyváradra.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában