Fertőzés

2023.09.20. 17:50

Az ősszel együtt újra beköszönthet a Covid is

Ország- és megyeszerte is egyre több koronavírussal fertőzött személy szorul kórházi ellátásra. Bihar megyében kedden 185 aktív Covid-fertőzéses esetet tartottak számon, 55-en kerültek kórházba.

Archív felvétel

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

Múlt hét végén, pénteken és szombaton még egy Covid-fertőzött beteg állapota sem volt olyan súlyos, hogy kórházi kezelésre szorult volna, viszont szeptember 17-én 18 személyt utaltak be, hétfőn még 17-et és kedden 20-at – nyilatkozta Daniela Rahota, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője a Bihoreanulnak. Elmondása szerint kedden 185 aktív Covid-fertőzéses esetet tartottak számon az egész megyében. Az 55 beutalt beteg közül négyen a belényesi kórházban vannak és 51-en a váradi megyei klinikai kórház Fő utcai épületében, a fertőző betegségek osztályon. Ebben az épületben az ilyen esetek kezelésére 140 ágy áll rendelkezésre. A kórházban kezeltek közül egy személy szenved a betegség súlyosabb formájától, őt intenzív osztályon ápolják. A 83 éves páciensnek más társbetegségei is vannak – mondta el Daniela Rahota, aki hozzátette, hogy a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyek túlnyomó részénél a betegség enyhe lefolyású, és nem szorulnak kórházi ellátásra. Az enyhe eseteket a háziorvosok kezelik, ők az otthoni elkülönítést javasolják, felírják a gyógyszereket és figyelemmel kísérik a beteg állapotát. A SARS-CoV-2 vírus 2019 végén bukkant fel, és nagyon gyorsan elterjedt, világszerte 766.440.796 megbetegedést és 6.932.591 halálesetet okozva 2023. május 17-ig. Románia területén 2020-ban és 2021-ben 1.813.823 megbetegedést és 58.971 halálesetet regisztráltak.

Tekintettel arra, hogy az esetek száma nő megyei és országos szinten is, valamint az iskola elkezdésével, illetve a hidegebb időszak beköszöntével a felső légúti megbetegedések kockázata is nő, a DSP néhány hasznos tudnivalóval és tanáccsal szolgál a lakosságnak. A jelenleg keringő vírusvariánsok az Omicron változathoz hasonlóan elsősorban a felső légutakat érintik, és a megfázáshoz hasonló tüneteket produkálnak: orrfolyás vagy orrdugulás, torokfájás, köhögés, láz és/vagy hidegrázás, izomfájdalom, fejfájás, légzésnehézség, fáradtság, hányinger és/vagy hányás, hasmenés, esetenként a szaglás, ízlelés elvesztése. A 65 év felettiek és a gyenge immunrendszerrel rendelkezők nagyobb veszélynek vannak kitéve. A DSP kiemeli, hogy a tünetekkel rendelkező vagy a betegséggel igazolt személyek lehetőleg ne érintkezzenek a veszélyeztetett csoportokba tartozó személyekkel, mint például a gyermekek, a terhes nők, az immunhiányos személyek, a szív- és érrendszeri betegségekben, a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, a cukorbetegek stb., mivel náluk a betegség súlyosabb formái alakulhatnak ki. Enyhe tünetek esetén a háziorvosok az otthoni elkülönítést és ellátást javasolhatják, a tünetmentes, kockázati tényezők nélküli esetekben viszont a maszk viselése ajánlott házi elkülönítés nélkül.

Az őszi-téli időszakban nemcsak a koronavírus, hanem az influenza is veszélyezteti a lakosságot, mely utóbbi fertőző betegség szövődményekkel járhat és súlyosabb esetekben halálos kimenetelű is lehet. Az influenzavírusok cseppfertőzéssel terjednek. A tünetek a következők: 3–5 napig tartó magas láz, köhögés, hidegrázás, fejfájás a homlok tájékán, szemfájdalom, fényérzékenység, szúró fájdalom az orrban és a torokban, tüsszentés, vizes orrfolyás, orrdugulás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, fáradtság és kimerültség. A betegség súlyosabb formái a gyerekeknél, időseknél és a krónikus betegségekben szenvedőknél alakulhatnak ki.

Tanácsok

A légzőszervi, felső légúti megbetegedések elkerüléséért a DSP azt tanácsolja a lakosságnak, hogy a tünetek jelentkezésekor forduljanak a háziorvoshoz, aki elvégzi a tesztet, megállapítja a betegséget, és előírja a kezelést, valamint szükség esetén tovább irányítja a beteget a kórházba. Köhögés és tüsszentés esetén takarják el a szájukat és az orrukat egy papírzsebkendővel, amit használat után dobjanak el. Amennyiben nincs zsebkendő, tüsszentsenek a könyökhajlatukba. Tartsák tisztán a kezüket, ezzel csökkenthetik a vírusok terjedését. Tisztítsák és fertőtlenítsék a beltéri helyiségeket, különösen azokat, amelyek közös használatban vannak. Kerüljék a zsúfolt területeket, szellőztessék gyakran a zárt helyiségeket, és a tünetekkel rendelkező személyek viseljenek maszkot. Kérjék a védőoltások beadását, különösen a veszélyeztetett csoportokba tartozó személyek. Kerüljék az öngyógyítást és az antibiotikumok indokolatlan használatát. Növeljék a szervezet általános ellenálló képességét egészséges életmóddal, vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő folyadékbevitellel, pihenéssel és a stressz elkerülésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában