Találkozó

2023.09.21. 12:50

Az Erdélyi Katolikus Nőszövetségek és Oltáregyletek Egyesületének XXV. találkozója

Mottó: „Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat, csak kis dolgokat tehetünk nagy szeretettel.” (Kalkuttai Szent Teréz)

Fleisz Judit, a nagyváradi Lisieux-i Kis szent Teréz Nőszövetség elnöke

Borszéken tartották 2023. szeptember 4–6. között a nőszövetségek őszi találkozóját és lelkigyakorlatát a Szent István plébánia és a Lourdes-i Boldogasszony Nőszövetség szervezésében. A nagyváradi egyházmegye részéről a találkozón részt vett egy 12 tagú delegáció a nagyváradi Lisieux-i Kis Szent Teréz, a Szent Rita, a margittai Árpádházi Szent Margit, a tasnádi Kalkuttai Teréz Anya, a zilahi Árpádházi Szent Erzsébet nőszövetségek képviseletében, valamint Kruzslitz Imre és Osváth József lelki vezetők.
A találkozó szentmisével kezdődött a borszéki Lourdesi Szűz Mária templomban, ahol az egybegyűlteket a helyi plébános, Elekes Szabolcs köszöntötte. A szentmisét dr. Darvas-Kozma József csíkszeredai esperes-plébános celebrálta.
Másnap a találkozó szentmisével kezdődött a Szent István plébániatemplomban, melyet Osváth József tasnádi plébános celebrált. Homíliájában Kalkuttai Teréz Anyáról elmélkedett, kiemelve a szeretet jelentőségét a mindennapi életünkben. A tevékenység a kultúrotthonban folytatódott, ahol az egybegyűlteket György Zsuzsanna, a borszéki Lourdes-i Szűzanya Nőszövetség elnöke köszöntötte. A találkozót megtisztelte jelenlétével Mikk József, Borszék polgármestere is, aki szóban és tettben is támogatta a találkozót.
Gegő Magdolna, az Erdélyi Katolikus Nőszövetségek és Oltáregyletek Egyesülete (ERKONE) elnöke elmondta: a mostani egy jubileumi találkozó, mivel a 25., és további jó együttműködést kívánt a Fórumnak, kiemelve azt, hogy Kalkuttai Teréz szavai érvényesek az ERKONE tevékenységére is – kis dolgokat nagy szeretettel tenni. Beszédében hangsúlyozta, hogy szükség van a szervezet megújjulására. Darvas-Kozma József, az ERKONE lelki vezetője köszöntőjében egy gótikus épülethez hasonlította a nőszövetségeket, melyek tevékenységükből fakadóan oldalfalak, támpillérek az egyházban.
Márton József székelyudvarhelyi esperes-plébános Hogyan tehetek érted kis dolgokat nagy szeretettel című előadásában elhangzott: ahhoz, hogy jót tegyünk, meg kell erősíteni hitünket. Életünk során nagy mélységeket és nagy magasságokat élünk meg. Az élet drámai, mely ha tragédiába torkollik – betegség, halál –, akkor tudnunk kell felkapaszkodni és ezt csak hitünkkel tudjuk megtenni, mert hitünk az, ami megerősít, tartást ad az életünknek – fogalmazott.

 


Bálint Magdolna hitoktató és stílustanácsadó előadásában – Nőiség és nőiesség – arra buzdította a hallgatóságot: egyensúlyt kell teremteni a kapcsolatokban, fel kell ismerni magunkban a nőt, ne féljünk segítséget kérni, ne próbáljunk mindent magunk megoldani. Nem kell mindennek megfelelni a munkában, családban, általában az életben. Példát kell venni elődeinkről, édesanyákról, nagymamákról, nagynénikről, akik mertek „csak” nők lenni. Nőiesség önismeret nélkül nincs, merni kell magunkkal önazonosnak lenni, így megteremthetjük a belső békénket. A Szűz Anya méltó példakép, tőle kell kérni a segítséget, mert Ő az alázat, szelídség, tisztaság, a csend, az erő, a tettrekészség, ő segít Anyának lenni – fogalmazott Bálint Magdolna.
A találkozó szentmisével zárult a Lourdes-i Szűz Mária templomban, szentbeszédet Balázs Ferenc, a Marosvásárhely-cserealji plébános tartott, a zenei szolgálatot a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébánia ifjúsági zenekara látta el. A szentmisén a nőszövetségek elnökei/kijelölt képviselői megújították fogadalmukat, majd Bakos Balázs ny. borszéki plébános aranymisés áldásával ért véget a találkozó. A tavaszi együttlétet 2024-ben Csíkszeredában tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában