Közlemény

2023.08.21. 16:32

Zöldítenék a várost a helyi lakosok

Eddig 26 projekt érkezett be a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalhoz a részvételi költségvetés-tervezethez, írja közleményében a hivatal sajtóosztálya. Ez remélhetőleg még nem a végeleges szám, hiszen a közlemény emlékeztet arra, hogy a projektek benyújtási határideje szeptember 3-ka.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A program első hónapjában benyújtott 26 projekt közül a közlemény megemlíti a korszerű hulladékgyűjtési rendszer bevezetését kutyatulajdonosok számára (azokon a területeken, amelyet gyakran látogatnak kutyatartók); fúvószenekar létesítésének ötletét, ez a zenekar különböző protokolláris eseményeken és szabadtéri koncerteken lépne fel; a városi erdők telepítésére, vagy a 12 kerékpárjavító állomás telepítésére tett javaslatot, valamint a nagyváradi középiskolák bicikliutakkal való összekötésének ötletét; de érkezett javaslat park kialakítására, kivilágított gyalogos átkelőhelyek létrehozására is.

A polgármesteri hivatal közleményében emlékeztet arra, hogy az elmúlt években 2017-ben, 2018-ban és 2022-ben hirdette meg a részvételi költségvetést, és a polgárok által benyújtott javaslatok közül 37 projektet választott ki arra, hogy megvalósítsa. Az első két évben egyenként tíz projektet választott ki az önkormányzat. Ezek közé tartozik a Petőfi-park felújítása, amely munkálat jelenleg zajlik, valamint emeletes parkolóház építése a megyei kórház mellett, ahol a kivitelezési szerződést a napokban írták alá. Az idén másfél millió lejt különített el a város a részvételi költségvetés programra, egy projekt maximális értéke 100 lej lehet áfával együtt. A nyertes projekteket az online szavazás és a papír alapú voksolás összesítése után választják ki. Javaslatokat nyújthatnak be a 16. életévüket betöltött nagyváradi illetőségű polgárok, valamint a Nagyváradon dolgozó vagy tanuló személyek is. A projekteket csak online lehet benyújtani az activ.oradea.ro platformon, egy személy több projekttel is pályázhat bármelyik kategóriában. A részvételi költségvetés szabályzata szerint a benyújtott javaslatok nem szolgálhatnak kereskedelmi, reklám-, politikai, valamint etnikai célokat. Csakis a nagyváradi önkormányzat tulajdonában lévő közterületen megvalósítandó projektekről lehet szó, a javaslat nem lehet ellentétes a város saját terveivel, a megvalósítás értéke nem haladhatja meg az előírt maximális értéket, ugyanakkor a projekt jól körülhatárolható területre kell vonatkozzon.

A beérkezett javaslatokat egy bizottság fogja ellenőrizni jogi és műszaki szempontból is. A bizottság fenntartja magának a jogot, hogy módosítson a benyújtott projekten, illetve előfordulhat az is, hogy további információkat kérnek a javaslattevőtől. A következő fázisban lezajlik az online és az offline szavazás. A polgárok mindkét szavazás során voksolhatnak egy projektre. Az online szavazáshoz be kell jelentkezni a platformon vagy be kell lépni a Facebookról.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában