Illeték

2023.08.08. 16:49

Újabb adóalanyokat „talált” a nagyváradi önkormányzat

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal idén először be akarja hajtani az adót azokon is, akik internetes felületeken adják ki a lakásukat turistáknak, illetve azokon is, akik alternatív taxisszolgáltatást nyújtanak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal adatai szerint július végéig 182 millió lej adó folyt be a város kasszájába a váradiaktól, ami majdnem 37 millió eurónak felel meg. Ez hárommillió euróval több, mint amit a tavalyi év azonos időszakában beszedett, de a városnak ennél sokkal több pénzre van szüksége, ami nehezen folyik be a kasszába. Nagyvárad ugyanakkor a kormánytól is egy csomó pénzt kell kapjon. „Az európai projektek keretében elvégzett munkáért fizetünk az építőknek, hogy ne akadjanak el, és később kapjuk meg a pénzt. De a visszatérítések későn érkeznek. Június végén körülbelül 25 millió eurót kellett megkapnunk” – magyarázza Eduard Florea gazdasági igazgató.

A szükségletek fedezésére az önkormányzat júniusban egy hatodik hitelt vett fel az Európai Befektetési Banktól 20,9 millió euró értékben. A pénzt a közvilágítás korszerűsítésére, a Nagyvásártér/December 1. park rehabilitációjára és környezetbarát buszok vásárlására fordítják. Emellett a múlt hónapban pályázatot írt ki a város egy további 100 millió lejes hitelkeret felvételére. „Az összegeket a vállalkozók kifizetésére fordítjuk, hogy ne legyen semmilyen fennakadás. Amikor beérkeznek az elszámolások, visszatesszük a pénzt” – magyarázta Florea.

A pénzügyi nyomás arra kényszerítette az önkormányzatot, hogy még intenzívebben követelje a pénzt a hátralékosoktól. Ezzel magyarázható az, hogy az adóbefizetésre felszólított nagyváradiak száma meghaladja a 12.400-et, ami a tavalyi duplája. „Idén 12.420 felszólítást küldtünk olyan magánszemélyeknek és cégeknek, akiknek 500 lejnél nagyobb hátralékuk volt. Tavaly ugyanebben az időszakban 5389 felszólítást küldtünk ki” – mondta Sorin Iacob gazdasági igazgatóhelyettes. A több mint kétszeres növekedés többek között azzal magyarázható, hogy a polgármesteri hivatal most először küldött felszólítást olyanoknak is, akiknek eddig még soha: például azoknak, akik a Booking vagy az Airbnb internetes felületeken kínálják bérbeadásra ingatlanukat, tehát akik „az idegenforgalom előmozdításáért fizetendő különadót” kell befizessék, valamint az alternatív közlekedési szolgáltatóknak, például a Boltnak és az Ubernek, akiknek „a közúti infrastruktúra használatáért fizetendő helyi adót” kell fizetniük. Az évi 500 lejes illetéket a 2021. decemberi 902-es számú helyi tanácsi határozattal vezették be, de a polgármesteri hivatal csak most azonosította be az adófizetőket. Az önkormányzat a Gazdasági, Vállalkozási és Turisztikai Minisztériumnak a szállodai bérleményeket minősítő utazásszervezők adatbázisában, illetve az alternatív fuvarozókat is engedélyező Román Útügyi Hatóság adatbázisában kutakodott a hátralékosok után. „Azért küldtünk ki felszólításokat, mert önként senki sem jelentkezett” – fogalmazott Sorin Iacob.

A felszólítások miatt nagy az elégedetlenség az érintettek körében. A Bookingon bérbeadásra kínált lakások tulajdonosait nem is az évi 500 lejes idegenforgalmi adó érinti nagyon érzékenyen, hanem az, hogy megváltozik az adózás módja: a lakásokat nem bérleményként, hanem üzlethelyiségként adóztatják meg, márpedig ennek hússzor magasabb az adója. Ráadásul a konkurencia is egyre keményebb, hiszen szinte nincs olyan helyi tanácsi ülés, amelyen ne fogadnák el egy-egy újabb hotel vagy szálláshely építésének a projektjét. A bőséges kínálat miatt le kell vinni a bérleti díjakat, de ilyen körülmények között egyre kevésbé éri meg turistáknak kiadni a lakásokat.

Még a lakásukat bérbeadóknál is elkeseredettebbek azok, akik Bolt és Uber szolgáltatón keresztül fuvaroznak utasokat. „Háromszor fizetek ugyanazért a dologért: pénzt adok az infrastruktúrára az üzemanyag jövedéki adójában, fizetem az útdíjat, és most a polgármesteri hivatal pénzt akar ugyanarra a dologra, miközben töröm össze a kocsimat a város útjain” – panaszkodott az egyik érintett váradi férfi. És mivel a baj nem jár egyedül, sokuknak még késedelmi díjat is fizetniük kell. „Senki nem értesített, csak arra ébredtem, hogy egy közel 900 lejről szóló fizetési felszólítást kaptam” – mondta egy másik fuvarozó, aki szerint az adó a lehető legrosszabbkor jött. „Tavaly nyereséggel zártunk, de idén örülök, ha null szaldóra jövök ki, mert a bevételek 40 százalékkal csökkentek” – fogalmazott. A konkurencia ebben a szegmensben is az egekbe szökött. A nagyváradi önkormányzat 470 alternatív üzemeltetői engedélyt adott ki, de a valós szám ennek a kétszerese is lehet, mert egy engedély több autóra is érvényes lehet.

Az alternatív fuvarozók azt feltételezik, hogy az új adónem kivetésében Camelia Dulcă nagyváradi helyi tanácsos keze van benne, aki a Fulger taxivállalat alapítója, 2020 decembere óta pedig a Román Közúti Hatóság (ARR) Bihar megyei igazgatója is. Dulcă természetesen tagadja a híreszteléseket. „Az adót a városháza műszaki igazgatója, Sebastian Marchiș javasolta két évvel ezelőtt az adók és illetékek tervezetében” – mondta a Bihoreanulnak Dulcă, aki maga is megszavazta a tervezetet. Hozzátette, hogy nem állt fenn összeférhetetlenség a voksoláskor. Az ARR Bihar megyei igazgatójává történő kinevezése előtt Dulcă kivonult a Fulger Taxi részvénytársaságból, csakhogy a férje, Mircea Dulcă a cég egyik igazgatója, ami gyanút ébreszt az alternatív fuvarozók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában