Interjú

2023.08.28. 07:04

Új idők, új ötletek. Mindig van lehetőség a fejlődésre, mondja Claudiu Pop a Bihar megyei PSD-től

Ismét a nagypolitika felé tart Claudiu Pop, új megközelítéssel, valamint Bihar megye aktuális és jövőbeli realitásaihoz illeszkedő elképzelésekkel. Feltettük számára azokat a kulcskérdéseket, amelyek a legjobban illenek új politikai helyzetéhez.

Crina Dobocan

– Mi késztette arra, hogy néhány éves szünet után visszatérjen a politikába? Mivel foglalkozott ez idő alatt, és milyen, a politikában is alkalmazható tanulságokat vont le abban az időszakban, míg távol tartotta magát a politikától?

– Nem mondhatnám, hogy valaha is teljesen visszavonultam volna a politikától. Nyilvánvaló, hogy mivel nem töltöttem be közhivatalt, nem voltam az önök, a sajtó figyelmének a középpontjában, de mindig tartottam a kapcsolatot az emberekkel, a kollégákkal, a polgárokkal. Talán még jobban is, mint amikor köztisztséget töltöttem be.

Miután leváltottak a prefektusi tisztségből, az azóta eltelt időszakban főként a magánszférában történő tevékenységekre összpontosítottam.

Ajánlom mindenkinek, aki a politikában és a közigazgatásban dolgozik, hogy menjen és adjon fizetést legalább tíz embernek, fizessen adót adó hátán, álljon sorba a különböző állami intézményekben, ahol amikor a pénztárhoz ér, azt mondják neki, hogy letelt az ügyfélfogadási idő.

Szerencsére az ilyen esetek egyre ritkábbak, és az emberek általában teljesítik a kötelességüket. De sajnos nincs kert gyom nélkül.

Ez rettenetesen zavar mindannyiunkat. Ugyanúgy, ahogyan zavarnak a tapasztalat és jövőkép nélküli, irodákban ülő hivatalnokok és politikusok által hozott törvények, döntések, amelyeket nem lehet a való életben alkalmazni.

A magánszektorban eltöltött évek után rájöttem, hogy melyek a közigazgatási rendszer gyengeségei, és ha döntési pozícióba kerülök, tudni fogom, hogyan orvosolhatom ezeknek egy részét. Szükség van ezekre a korrekciókra, hogy növeljük a polgárok bizalmát a közigazgatásban.

– Mi változott a politika világában, amíg ön nem volt benne?

– Őszintén szólva a Bihar megyei politikában nem sok minden változott. Sajnos a PNL elsöprő többséggel irányítja a megyét és a megyeszékhelyet is, és ez nem egészséges a demokrácia és Bihar megye jövőbeli fejlődése és projektjei szempontjából.

– Hogyan alkalmazkodott az új politikai körülményekhez?

– Mint már említettem, soha nem távolodtam el ennek a megyének a polgármestereitől, a politikában dolgozó kollégáimtól vagy általában a bihari emberektől. Vannak barátaim, ismerőseim, partnereim, kollégáim a megye minden részéről, a politikai paletta mindegyik szegmenséből, minden etnikumból és minden társadalmi rétegből, így mindig kapcsolatban vagyok azzal, ami a „való” életben történik. Tudja, amikor az ember közhivatalt visel, akkor sajnos az emberek nagyjából azt mondják neki, amit hallani akar… Amikor azonban valaki „civil”, akkor lehetősége van beszélgetni és boncolgatni az összes aktuális témát vagy problémát, amivel szembesül, olyan emberekkel, akik sokkal őszintébben mondják el a véleményüket. Nyilvánvaló, hogy sokkal nyomatékosabban is…

– Készen áll erre az új politikai légkörre?

– Ha egy kicsit távolabb állunk a politika frontvonalától, rájövünk, hogy a polgárokat alig vagy egyáltalán nem érdekli, hogy ki kit támogat, ki kire szavaz, vagy hogy milyen a hangulat egyik vagy másik pártban! Tudja, és ezt a polgármester kollégáimtól tanultam (mindannyiuknak köszönet érte) – minden politikust az elért eredményei alapján értékelnek.

Nekem számít az, hogy a bihariak mit mondanak rólam és az általam képviselt pártról.

– Összeállítana egy SWOT-elemzést (erősségek, gyengeségek, lehetőségek, veszélyek) a politikai életről Nagyváradra és Biharra összpontosítva?

– Úgy vélem, hogy egy újabb gazdasági válság, vagy ne adj' Isten, egy háború, vagy egy újabb járvány kísértete mindannyiunkat meggyőzhet arról, hogy baloldali kormányra van szükségünk, olyanra, amely a románok és Románia felé fordul. Meggyőződésem, hogy a következő megyei és városi tanácsban a PSD a tanácsosok számánál fogva olyan erő lesz, amit nem csupán meghallgatnak, de amire hallgatnak is, és sikerülni fog a terveinket keresztülvinni. Pragmatikusan, erős pontok: az európai alapokból lehívott több százmillió euró hatalmas nyereség a megye fejlődésére nézve. Gyenge pontok: a nagyváradi építkezések szervezésének és koordinációjának jelenlegi hiánya.

– Milyen újdonságot akar hozni általában a politikai életbe és speciálisan a Bihar megyei politikába?

– Szeretném megőrizni azt, amit gyakorlatba ültettem akkor, amikor a Bihar megyei politika élvonalában voltam: az adott szó és a polgárok tiszteletét!

– És mi a helyzet a bihari közigazgatással, tekintettel arra, hogy a Bihar megyei PSD közvélemény-kutatásában ön a megyei tanácselnöki tisztségre pályázók listáján szerepel?

– Ezért személyesen szeretnék köszönetet mondani annak a 27 polgármesternek és az ideiglenes végrehajtó bizottság valamennyi tagjának, akik a belső felmérés során az első helyre szavaztak. Hiszen megtiszteltetés és elégtétel, ha az ember a kollégái véleménye alapján az első helyre kerül – méghozzá titkos szavazással! Ez a tény megtisztel és egyben felelőssé is tesz, hiszen kollégáim szavazatukkal azt mutatják, hogy az én személyem jelenti a fő megoldást a Bihar megyei PSD számára. Természetesen a végén a bihari lakosok véleménye is számít majd a párt által elvégzendő felmérésben.

A bihariak hozzászoktak a Bolojan-féle stílushoz, mind a városházán, mind a megyei tanácsban, amelynek természetesen megvannak a maga jó oldalai, de eléggé eltávolodott a demokratikus szellemiségtől, ami hosszú távon semmissé teszi a kezdeti nyereségeket. Éppen ezért szándékomban áll visszaállítani a csapatmunkát, a polgárokkal való konzultációt és a demokráciát a Bihar Megyei Tanács működésében.

– Milyen szövetségeket fog kötni, ha mandátumot nyer a Bihar Megyei Tanács élén?

– A szövetség minden kétséget kizáróan a bihariakkal, és az ő érdekükben fog létrejönni.

Csapatjátékos vagyok, és a bihari polgárok szavazatainak függvényében, valamint a projektek fontossági sorrendjétől függően a kollégáimmal közösen fogjuk megvitatni és eldönteni ezeket a szövetségeket.

– Mi a legfontosabb dolog, amit az emberekért és Biharért tett, amióta a politikában tevékenykedik?

– A legnehezebb önmagamról beszélni… Ma már az elért eredmények elégedettségével emlékszem a 76-os országút Nagyvárad–Bitii szakaszán alkalmazott in situ újrahasznosítási technológiára, aminek kapcsán olyan kétkedés volt akkor, mint amilyen minden újdonságot övez. Emlékezzünk csak, milyen kátyúk voltak ezen a szakaszon a közút újrahasznosítása előtt. Én a tisztségemmel vállaltam felelősséget arra, hogy még abban az évben befejeződik az a munkálat, és december 22-én át lett adva az út! Garantálom, hogy távoztam volna a prefektusi tisztségből, ha nem valósítom meg. Szinén nagy megelégedéssel megyek át a vasúti sínek felett áthaladó, a váradi körgyűrű részét képező Metro melletti közúti felüljárón is. Ott, mielőtt a felüljáró megépült volna, kilóméteres sor és az ezzel járó idegesség alakult ki míg elhaladt egy-egy vonat…

Támogattam a tervet CNADNR-nél és sikerült kivitelezni. Szintén akkoriban épültek meg a körgyűrű fölötti felüljárók a váradcsehi és a nagyürögdi útszakasznál, amelyeket ma több ezer nagyváradi használ! Természetesen az infrastrukturális projekteket folytatni kell, hogy ne legyenek torlódások a városból kifelé vezető utakon. Végül is a megyéért folyó „harc” a munkaköri leírás része, ha úgy tetszik, de tudja, hogy van ez: egyesek nagyobb szerepet vállalnak, míg mások…

Fizetett hirdetés!

CH19938

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában