Értékelés

2023.08.24. 17:13

Több mint tízezren voltak kíváncsiak vidéken a virágkocsikra

Több mint 250 ezer felhasználó tekintette meg a közösségi oldalakra nem fizetett hirdetésként feltöltött, a virágkocsik vidéki vonulásáról készített képeket, a különböző helyszíneken pedig legalább 10 ezren csodálták meg a kompozíciókat élőben is – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet a szervezők csütörtök délután tartottak az RMDSZ nagyváradi székházában.

Forrás: Bihar megyei RMDSZ

Ciucur Losonczi Antonius

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese felidézte, hogy az RMDSZ és Debrecen önkormányzata 2006-ban teremtett hagyományt abból, hogy a virágkarnevál kocsijai Nagyváradra is eljöjjenek, 2017-től kezdve pedig a magyar közösségek – és nyilván nemcsak ők – különböző vidéki helyszíneken is megcsodálhatják már ezeket. Az államalapítás megünneplése tehát nem ért véget az idén sem augusztus 20-án, a virágkocsik vidéki vonulását a Partium Alapítvány és a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. közt aláírt megállapodás szavatolta, támogatást pedig az országos RMDSZ biztosított az említett alapítványon keresztül, a vonulást támogatta továbbá a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is. Ahogy már megszokottá vált, az útba eső településeken nagy örömmel fogadták a helyiek a virágkocsikat, különösen a Szent Koronát ábrázolót, hiszen ezen uralkodói jelképhez mi magyarok érzelmileg is kötődünk. Ugyanakkor mint mindig, rövid műsorokkal is készültek a helyi hagyományőrző csoportok, táncosok, kulturális szereplők.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, neki azért jelent minden évben nagy élményt a virágkocsiknak a felvonultatása, mert ez is annak a közszolgálatnak a része, melyre az RMDSZ a megalapításakor vállalkozott. Idén pedig különösen örült annak, hogy a nyitónapon a Szent László téren a 31. Festum Varadinum rendezvényeit megörökítő fotókiállítást avattak, mert májusban szinte mindenhova eljutott, és szívesen elevenítette fel az akkori élményeit, ahová pedig nem tudott elmenni, azokról az eseményekről ennek a tárlatnak betudhatóan alkothatott képet magának. A zárónapon, a Nyári Színházi Fesztivál kabaréelőadásán a magyarországi szórakoztatóipar emblematikus figuráinak finom humora nyerte el a tetszését, nosztalgiázó, ugyanakkor új köntösbe öltöztetett poénjaikon szívből nevetett.

 Bihar megyei RMDSZ

Szabó József váradi RMDSZ-elnök köszönetet mondott az együttműködő partnereknek és a kisérőstábnak, hiszen – mint fogalmazott –, egyáltalán nem volt könnyű a 38 fokos melegben rohangálni, biztosítani a helyszínt. Külön megköszönte a szalárdi önkormányzat munkatársainak és dr. Nagy Miklós polgármesternek, hogy mint minden évben, ezúttal is kitűnően megoldották a logisztikai kihívásokat.

 Bihar megyei RMDSZ

Demián Zsolt margittai RMDSZ-elnök, alpolgármester arról számolt be, hogy a rendőrség adatai szerint körülbelül háromezren látogattak ki a Berettyó-vidéki városban zajló programokra (mely egyúttal az augusztus 22–27. közt zajló Folk és Magyar Napok részét is képezte), köztük sok román anyanyelvű helyi lakos is. Az elöljáró a választmányi tagoknak és az érbogyoszlói önkormányzatnak mondott köszönetet, mely a színpad felállításáról gondoskodott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában