ISU

2023.08.23. 10:50

Tanácsok a katasztrófavédelemtől a viharriasztás idejére

Elsőfokú (sárga jelzésű) viharriasztás van érvényben Bihar megyében augusztus 23-án 10 órától augusztus 24-én hajnali 3 óráig. Légköri instabilitás, erős (óránként 55-70 kilométeres sebességű) széllökésektől és villámlásoktól kísért felhőszakadások, zivatarok várhatók, akár jégeső is.

Illusztráció

Forrás: ISU Bihor

Éppen ezért a Bihar megyei katasztrófavédelem közleményében egy sor tanáccsal szolgál a lakosságnak. A heves esőzések, viharok idején ne haladjanak fák, hirdetőtáblák, építés alatt álló épületek közelében. Ugyanakkor azt javasolják a lakosságnak, hogy távolítsák el a száraz ágakat vagy kiszáradt fákat, rögzítsék vagy szükség esetén távolítsák el az instabil épületelemeket, amelyek a szélvihar esetén lezuhanhatnak, és személyi sérüléseket vagy anyagi károkat okozhatnak. Az erős szél okozta esetleges károk csökkentése érdekében a járműveket védett helyen, a fáktól vagy villanyoszlopoktól biztonságos távolságban kell leparkolni. Továbbá a tűzoltók azt ajánlják a lakosságnak, hogy tisztítsák ki az árkokat, csatornákat és vízelvezetőket, hogy az esővíz ne gyűljön fel. Árvíz esetén építsenek kisebb gátakat, amivel megakadályozzák, hogy a víz bejusson a házakba. Tisztítsák meg a hidak pilléreit az árral érkező hulladékoktól, amelyek könnyen gátakat képezhetnek, és befolyásolhatják a környezetet vagy akár a híd szerkezeti ellenállását is.
A vészhelyzetekben való helyes viselkedésre vonatkozó információk elérhetőek ezen a vészhelyzeti platformon vagy a DSU mobilapplikáción, ami ingyenesen letölthető az App Store-ról és Google Playről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában