Viharkárok

2023.08.09. 17:35

Takarítás után látszik igazán a hatalmas pusztítás

A kidőlt fák, letört ágak eltakarítása után látszik igazán, hogy mekkora pusztítást végzett a július 25-iki vihar a nagyváradi parkokban. A Nagyvásártér, azaz a December 1. park több helyen úgy néz ki, mintha nem is park, hanem rét volna.

Pap István

A Nagyvásártér korábban kellemes hely volt, ahol a nyári kánikulában meg lehetett bújni a fák árnyéka alatt, de a vihar miatt a park több részén fáknak már nyoma sincs, kiégett sárga fűcsomók maradtak a helyükön. A vihar a legnagyobb pusztítást a Román katona szobra és a Szakszervezetek Művelődési Háza közötti területen végezte. Látható a nyoma annak, hogy a szél kicsavarta a nagy fákat, amelyeknek a gyökerei dőlés közben felszakították a gyalogösvények kőlapjait, így most a gyökerek helyén több tucatnyi nagy gödör, valamint helyükről elmozdult járókövek éktelenkednek. És ha ez még nem lenne elég, a kiábrándító látványt csak fokozza a sok helyen megdőlt, meggörbült kerítés, a törmelékkupacok, és a sok kiásott sánc, amelyekbe a fűtéscsövek kerülnek majd. A vihar erejét jelzik az eltört vagy eldőlt villanyoszlopok és a megrongálódott padok is. A park megtisztításával a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) volt megbízva, és a munkálatok során naponta minimum hat teherautónyi kidőlt fát és letört ágat szállítottak el, de volt olyan nap, amikor tizenkét teherautónyi faanyagot vittek ki a parkból, nyilatkozta Adrian Revnic, az OTL igazgatója. A vastag fákat láncfűrésszel darabolták fel és kotrógépekkel emelték a teherautókra. A takarítást itt a napokban fejezik be.

Hasonló látvány fogad a Petőfi parkban is, ahol szintén főként a kifejlett fákat döntötte ki a vihar. Itt-ott facsonkok állnak ki a földből a sáncok között, amelyeket a parkot felújító Dumexim cég ásott ki. A kivitelező körbekerítette a parkot, megakadályozva azt, hogy a gyalogosok ott sétálgassanak, hiszen mind maguk az árkok, mind pedig a félig kidőlt fák veszélyesek. De a kerítésen át is lehet látni azokat a tisztásokat, ahol korábban fák álltak, és a gödröket is, amelyekből a gyökereik kifordultak.

Gyakorlatilag letarolta a vihar a Bunyitay-ligetet (Brătianu park), ahol a nagy, kifejlett fák helyén csak csonkok maradtak. A vihar tönkretette a villanyoszlopokat és a padokat, de levitte a park közepén lévő dobogó tetőzetét is. A nagyváradi önkormányzat nem végleges adatai szerint a helyenként 140 kilométer/órás erejű széllökések 846 fát döntöttek ki Nagyváradon és további 2093-at rongáltak meg a város parkjaiban és a főbb közlekedési útvonalak mentén. A kárfelmérés még nem fejeződött be, az önkormányzat várja a lakótársulásoktól az erre vonatkozó adatokat. A vihar elsősorban a gesztenye-, a hárs-, a platánfákat, a tujákat, az ezüstfenyőket és a szilfákat rongálta meg, pusztította el. Az ítéletidő okozta anyagi károk meghaladják az egymillió eurót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában