Filharmónia

2023.08.22. 17:31

Szimfonikus tangóval folytatódik a nyári koncertsorozat

A filharmónia augusztus 25-én, pénteken 20 órai kezdettel, a nagyváradi vár belső udvarában tartja nyári sorozatának (Initio 2023) következő hangversenyét, ezúttal Szimfonikus tangó címmel.

Fotó: me

Tóth Gábor

A vendégkarmester Radu Popa, a Temesvári Filharmónia dirigense, zongorán közreműködik Mariano Castro, aki egyben az elhangzó művek zenekari hangszerelője. Meghívott énekes szólista Analia Selis – az Argentínában született énekesnő 2003-ban költözött Bukarestbe, ekkor kezdődött szakmai és magánéleti kapcsolata Romániával, Răzvan Suma gordonkaművész révén, akivel 2019-ig voltak házasok. Analia Selis kezdetben latin-amerikai popzenei sikereket aratott Európa-szerte, mígnem szülőhazája emblematikus művészetét-életérzését, a tangót helyezte pályája érzelmi-gyakorlati fókuszába. Minderről tavalyi itteni koncertje alkalmával is írtunk már. E műfajjal idehaza és külföldön is gyakran turnézik Selis különböző műsorösszeállításokkal és karmesterekkel. Radu Popával tavaly augusztusban léptek fel legutóbb Váradon, szintén a filharmónia szabadtéri koncertjén, ugyancsak a várban. Azelőtt Horváth József kolozsvári karmester vezényletével énekelt még a filharmóniában Selis, két alkalommal, 2018-ban és 2019-ben.
A pénteki műsorban természetesen méltán ott lesz az elmaradhatatlan Piazzolla muzsikája (Oblivion, Adios Nonino) és Ángel Villoldo híres El Choclo-ja is. Tangók mellett lesznek ún. milongák (a gauchóktól eredő, Argentínában népszerű tánczenei műfaj), szövegi tekintetben a spanyol nyelvű dalok mellett román könnyűzenei szerzeményekre is lehet számítani, egyebek mellett Nell Martinira és Ion Vasilescura. Az argentin műfaj őshonos alkotói közül képviselteti magát majd a 20. századi tangóirodalom több rétegidőszaka is, a már említett leghíresebbik Ástor Piazzolla mellett Benjamín Tagle Lara, Juan Carlos Cobián, Hector Stamponi, Sebastián Piana, Pedro Laurenz, Francisco Canaro, Carlos Gardel. Ez a filharmónia nyári miniévadának harmadik koncertje. A negyedikre, mely egyben az utolsó lesz, Innamorato di te címmel, a Bémer téren kerítenek majd sort szeptember 1-jén.

Jegyekről a bilete.ro internetes oldalon érdemes előzetesen tájékozódni, 20 és 40 lejes áron kaphatók, a színpadtól való távolság függvényében. A filharmónia internetes felületei: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában