Megbeszélés

2023.08.23. 15:45

Svájci delegáció járt Nagyváradon

Svájc romániai nagykövetségének keretei között működő Svájci Együttműködési Hivatal küldöttségét fogadta kedden Florin Birta Nagyvárad polgármestere – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben.

Forrás: PMO

BN-összeállítás

A svájci delegáció tagja volt Giacomo Solari, a Svájci Hozzájárulási Iroda vezetője, Andreea Pena tanácsos és Monica Isăilă, az Egészségügyi Minisztérium képviselője. A találkozón a házigazdák részéről részt vett Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke és a polgármester két tanácsadója is. A Svájci Együttműködési Hivatal képviselői egy olyan program keretében látogattak Nagyváradra, amelynek célja a Svájc által működtetett finanszírozási mechanizmus népszerűsítése, valamint a helyi igények feltérképezése az egészségügy, az oktatás és a szociális ellátás területén. „Arra készülünk, hogy elindítsuk a második svájci–román finanszírozási mechanizmust, mellyel az európai alapok által nem érintett projektekkel kívánunk változást elérni a romániai közösségekben, különös tekintettel a gyakorlati tudásra és az innovációra. A svájci hozzájárulás költségvetése 221 millió svájci frank, ami az Európai Unió romániai finanszírozási keretéhez képest csekély összeg, de szeretnénk olyan közös kezdeményezéseket találni, ahol az önök országa hasznot húzhat a svájci tudásból és tapasztalatból. Már tudjuk, hogy Nagyvárad és Bihar megye rendkívül jó hírnévnek örvend, hiszen azon közigazgatási egységek közé tartoznak, amelyeknek sikerült a legtöbb európai támogatást ide vonzaniuk. Szeretnénk együttműködni és projekteket megvalósítani itt” – idézi a közlemény Giacomo Solari szavait.

A felek beszéltek annak lehetőségéről, hogy a megyei kórház sürgősségi osztályán egy ügyeleti központot hozzanak létre, továbbá szó esett a duális képzés fejlesztéséről, valamint azokról az igényekről, amelyek előmozdíthatják a társadalmi integrációt. „Minden olyan típusú finanszírozás bevonásában érdekeltek vagyunk, amely segít városunk további fejlődésében. Az elmúlt tíz évben 650 millió euró értékben sikerült európai támogatásokat szereznünk. (…) Nyitottak vagyunk arra, hogy kihasználjuk ezeket az együttműködéseket, amelyek a közösségünk javára megvalósított új beruházási célokat jelenthetnek” – fogalmazott a találkozón Florin Birta polgármester. Szintén kedden a delegáció találkozott a megyében működő műszaki szakiskolák és duális képzést nyújtó oktatási intézmények képviselőivel, szerdán pedig a megyei kórházba látogattak el, ahol a megye egészségügyi intézményeinek képviselőivel tárgyaltak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában