Elégedetlenség

2023.08.13. 14:57

Spontán tiltakozás a bihari államkincstárnál

A Bihar Megyei Államkincstár mintegy 70 alkalmazottja gyűlt össze pénteken nem sokkal 11 óra előtt a nagyváradi kincstár előcsarnokában. A spontán tiltakozás célja az volt, hogy jelezzék: nem értenek egyet a tervezett jövedelemcsökkentéssel.

Forrás: Ebihoreanul

Erdon-összeállítás

A pénzügyőrök elégedetlenségét az állami kiadások csökkentését célzó tervezett sürgősségi kormányrendelet váltotta ki, amit ha elfogadnak, akkor az az állami pénzügyi hivatalokban dolgozó alkalmazottak fizetését is negatívan érintené. A pénzügyesek fő követeléseit Mariana Berdie, a Bihar megyei kincstár szakszervezetének alelnöke ismertette a Bihoreanul hetilappal. A tiltakozók nem értenek egyet azzal, hogy a prémiumok összege nem haladhatja meg a havi ezer lejt, továbbá azzal, hogy ne kapjanak étkezési jegyeket és üdülési csekkeket a 10 ezer lejnél többet kereső alkalmazottak, holott ez utóbbit legalábbis a hazai turizmus fellendítése céljából adta az állam, nem pedig kifejezetten a pénzügyi dolgozók támogatására, érvelt Berdie. A szakszervezeti vezető szerint a pénzügyesek azt is követelik, hogy ne szüntessék meg a hivatalvezetői tisztségeket, és hogy az egyes tisztségek és szakmai besorolások fizetését egyenlítsék ki. „Jelenleg országos szinten, a régiók és a megyék között is különbségek vannak a fizetésekben” – mondta Berdie. Végül a pénzügyesek elégedetlenek azzal, hogy a kormány nem vette figyelembe azt a régebbi követelésüket, hogy az egységes bértörvényben vezessék be a pénzügyi foglalkozási kategóriát.

A spontán tiltakozás egy órán belül véget ért, a hetven alkalmazott az intézmény folyosóján maradt, nem mentek ki az utcára jelszavakat skandálni. A megmozdulás nem okozott fennakadást az ügyfélfogadásban, az intézmény munkája nem szünetelt, mondta a Bihoreanulnak Ioan Mihaiu, a Közpénzügyi Hivatal Bihar megyei vezetője. A Sed Lex szakszervezet álláspontja szerint a vitatott kormányrendelet elfogadása esetében munkahelyek szűnnének meg az állami pénzügyi ágazatban, valamint átlagosan mintegy havi 700 lejjel csökkenne a dolgozók jövedelme. A szakszervezetisek bejelentették, hogy augusztus 22-én „munkabeszüntető tiltakozást” tartanak az intézmények irodái előtt. Augusztus 24-től „a tiltakozások a pénzügyminisztérium képviselőivel folytatott esetleges tárgyalások előrehaladásától függően folytatódnak”, amelyekre minden szakszervezet „egyenként tíz képviselőt” küld, fogalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában