Koncert

2023.08.22. 17:16

Slágerdarabok két billentyűs hangszerre és énekhangra

Közkedvelt slágerdarabokkal örvendeztette meg közönségét vasárnap este a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében Thurzó Zoltán és Kovács Péter „Kovax”.

Pap István

Bevallom, nem tudtam, mire számítsak Thurzó Zoltán és Kovács Péter „Kovax” augusztus 20-iki koncertjével kapcsolatban. Az esemény a román nyelvű közönség számára „Everest Dreams” címmel volt meghirdetve, a magyar közönségnek pedig augusztus 20-iki hangversenyként, tehát a magyar nemzeti ünnepre való hivatkozással reklámozta be a műsort Thurzó Zoltán, külön hangsúlyozva azt, hogy ez egy száz százalékban nagyváradi produkció, merthogy Kovács Péter „Kovax” is váradi származású. A vasárnap délután pontban hat órakor megkezdett koncert elején tartott román nyelvű felvezetőjében is többek között ezt a száz százalékos nagyváradiságot hangsúlyozta Thurzó Zoltán. Látványelemként vékony és hosszú fényrudak fénylettek különböző színekben olykor-olykor a színpadon, és Thurzó Zoltán egy adott pillanatban egy gyertyát is meggyújtott.

Forrás: Facebook/Thurzó Zoltán - concert pianist, zongoraművész

A lényeg: a zene

Mindezeket a külsőségeket azért írom le, mert Thurzó Zoltán hangsúlyt fektet a körítésre, mindazonáltal, mint minden igazi koncertnek, a vasárnap esti produkciónak is a zene volt a lényege. A többféle zenei stílust felvonultató műsort Thurzó Zoltán indította Jule Styne I Fall in Love jazz sztenderdjével, de megszólalt Ella Fitzgerald és Louis Armstrong közös dala, a Tenderly, illetve Kodály Zoltán Székely keservese is, mindez természetesen zongoraátiratban. Kovax szólóban saját magát szintetizátoron kísérve énekelte Billy Joel Piano Man című dalát, a The Beatlestől a Can’t Buy Me Love-ot, Louis Armstrong Wonderful Worldját és Demjén Ferenc dalát, a Szabadság vándorait. A koncert vége felé Thurzó Zoltán zongorakíséretében Frank Sinatra Fly Me to The Moon című slágerét adta elő, erőteljes hangjával könnyedén meggyőzve a PKE-ra nagy számban eljött hallgatóságot kivételes énekesi képességeiről. Thurzó Zoltán és Kovax közös játéka szépen kiegészítette egymást, nem virtuóz versengést, hanem békés együtt muzsikálást hallhattunk a színpadról. Thurzó Zoltán szólóban hangulatteremtő átéléssel játszotta Chopin posztumusz cisz-moll Noktürnjét, Rahmanyinov 2. Zongoraversenyének lassú tételét, és a Yesterday című Beatles-sláger zongoraátirata is hatásosra sikerült.
Nincs mód itt a mintegy kéttucatnyi megszólaltatott kompozíció mindegyikét felsorolni, de a fentiekből is kiderül, hogy a program eklektikussága azt a jól körülhatárolható célt szolgálta, hogy a közkedvelt darabok azonnal megtalálják az utat a hallgatóhoz. A műveknek és a művészeknek köszönhetőn észrevétlenül telt el az egyébként sem hosszú, mintegy hetven perces műsor, de így legalább Thurzó Zoltán ígéretéhez híven a koncert közönsége kényelmesen átérhetett a Bémer téri kenyérszentelésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában