Színházi fesztivál

2023.08.13. 14:03

Rátonyi Róbertre emlékeztek Nagyváradon

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Talán egy kicsit csalódtak azok, akik arra számítottak a Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál Rátonyi 100 előadásának a címét olvasva, hogy másfél órán keresztül, megszakítás nélkül örökzöld operettslágereket fognak hallgatni, viszont akik ennél izgalmasabb szórakozásra vágytak, azok jól érezhették magukat szombat este a várszínházban. Megismerhették ugyanis Rátonyi Róbertnek, a magyar színjátszás egyik meghatározó alakjának nemcsak úgymond a „színpadi arcát”, hanem azt is, hogyan viselkedett apaként, barátként, kollégaként, illetve, modern kifejezéssel élve, kulturális menedzserként is.

 

Az RMDSZ részéről ezúttal Botházy Nándor nagyváradi ügyvezető elnök, alprefektus köszöntötte a jelenlevőket, majd a Váradra évente egy-két alkalommal fellépőként mindig visszatérő Peller Károly üdvözölt mindenkit – ezúttal műsorvezetőként. A meghívottak pedig nem akárkik voltak, hanem mind-mind olyanok, akik életük egy adott szakaszában valamilyen kapcsolatban álltak a 100 esztendeje született népszerű művésszel: a lánya és a fia – Rátonyi Hajnal színművész és ifj. Rátonyi Róbert dzsessz-zenész, zongorista és zenekarvezető, Nemlaha György újságíró, televíziós szerkesztő, Heller Tamás és Benkő Péter színművészek, valamint az egész produkciót jegyző Rátonyi Róbert Színház alapító-igazgatója, Teremi Trixi színművész, szubrett. Felidézésre kerültek régi, személyes emlékek Rátonyi Róbertről, arról, hogy a kommunista rendszerben mit lehetett és mit nem bemutatni, illetve, hogy milyen sokoldalú személyiség is volt valójában az ünnepelt. Mindeközben egy kivetítőn régi felvételek „forogtak”, hogy még teljesebb legyen a nosztalgiázás.

 

Természetesen a zenés-táncos intermezzók sem maradtak el, fókuszban a Csárdáskirálynővel és a My Fair Ladyvel. Ifj. Rátonyi Róbert és zenekara kíséretével a Rátonyi Róbert Színház művészei, Teremi Trixi, Kiss Zoltán, Vörös Edit és Domoszlai Sándor léptek fel, akik a legvégén, képletesen szólva, még a nagybőgőbe is beugrottak, hiszen az i-re a pontot a Hajmási Péter, Hajmási Pál tette fel ezen az esten, melyen szerencsére a barométer nem állt esőre.

Az augusztus 22-ig tartó Nyári Színházi Fesztivál az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Partium Alapítvány, a Nyíregyházi Mandala Dalszínház és a Bihar Megyei Középiskolás Egyesületek Tanácsa (MAKET) rendezésében zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában