Értékőrzés

2023.08.26. 11:53

Partiumi Néptánctábort szerveztek Micskén

Hodgyai Edit, a Miskolczy Károly Általános Iskola és a Görböc Néptáncegyüttes vezetőjének fő koordinálásával az idén XV. alkalommal nyitotta meg kapuit Micskén a Partiumi Néptánctábor. Öt napon keresztül folyt a felkészítő munka, a tehetséggondozás.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

Tizenötödik alkalommal rendezték meg a Partiumi Néptánctábort Micskén, augusztus 21–25. között, melyen ezúttal vajdaszentiványi táncokat és népdalokat tanítottak. Öt napon keresztül folyt tehát az oktatói munka, a tehetséggondozás hagyományaink tovább éltetésének, elsajátításának a céljából. Bihar, Szilágy, Beszterce-Naszód megyei együttesek voltak a tábor résztvevői: Bihar megyéből a borsi Galagonya, a biharszentjánosi Szentjánosbogár, a berettyószéplaki Bodzavirág és a házigazda Görböc, Beszterce-Naszód megyéből a szentmátéi Kéknefelejts, Szilágy megyéből pedig a szilágylompérti (szintén) Kéknefelejts érkezett a rendezvényre. A talpalávalót a nagyoknak a kolozsvári Rezeda zenekar húzta, míg a kicsiknek a Görböc két tagja, Erdei Sándor és Erdei Csongor. Néptáncoktatással Szakács Imelda egyetemi hallgató, Forgács Zsombor (Nagyvárad Táncegyüttes), Székely Edit (Görböc) foglalkoztak. Esténként gyermek-, majd felnőtt táncház működött, illetve minden ilyen alkalommal bemutatkozott egy-egy néptáncegyüttes, sorrendben a berettyószéplaki Bodzavirág, a monospetri Bábota, az érmihályfalvi Nyíló Akác és a micskei Görböc. Különös hangulatúnak bizonyult a csütörtök esti együttlét, amikor a tábortűz mellett közösen sütötték a szalonnát több generációnak a tagjai, a szülők a gyermekeikkel.

 

A péntek délutáni záróünnepségen remek műsor bemutatására adódott lehetőség, melyen a megjelentek, különösképpen a szülők, hatalmas tapssal jutalmazták a heti munka eredményességét, valamint a kézművesműhely termékeit is meg lehetett csodálni.

Számottevő fejlődésnek lehettünk szemtanúi, igazi tehetségek mutatták meg magukat az oktatás végeztével. Csütörtök este pedig valóságos csoda történt a gyermekekkel, akiket szinte megbabonázott az élő zene varázsa. Jövőre várunk vissza mindenkit, innen-onnan, a világból mindenhonnan. Figyeljünk oda ezentúl is az értékmentésre, a nemzeti kultúránk minden vonalon való továbbadására, átörökítésére, gyönyörű táncos anyanyelvünk elsajátítására” – fogalmazott Hodgyai Edit főszervező.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke örömét fejezte ki, amiért a Partiumi Néptánctábor a jelentősége szempontjából „kinőtt” a térségből, ami szerinte azért is fontos, mert megerősíti azt a munkát, melyet Micskén végeznek. Arra buzdított: mások is legyenek bátrak, hiszen példaértékű, amit Hodgyai Edit a családjával együtt a népi kultúra népszerűsítése, megmaradása terén jó értelemben vett megszállottsággal kifejt.

 

A Görböc Néptáncegyüttes és a Miskolczy Károly Általános Iskola által szervezett tábor a szülők közössége, a Communitas Alapítvány és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában