Konferencia

2023.08.23. 13:02

Népi/vernakuláris építészet: A hagyományoktól a jövőig

Az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottság 2. nemzetközi konferenciája Társszervezők: Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a Szimmetria Alapítvány Veszprém, 2023 aug. 27-31.

Sajtóközlemény

Magyarországon született valószínűleg a világ első olyan törvénye 1949-ben, amely lehetővé tette, hogy nem csak egy vár vagy palota lehet műemlék, hanem egy parasztház vagy istálló is. Ennek eredményeként hazánkban szép számmal vannak népi műemlékek. A népépítészettől (írjuk egy szóba, ahogy a népművészet, népköltészet, népzene, néptánc esetében tesszük) ma is sokat tanulhatunk, többek között a helyi anyagok használatát, az energiatakarékosságot és a fenntarthatóságot. Ugyanakkor a kortárs építészetnek is fontos forrás lehet, ahogy ezt korábban Kós Károly és társai, utóbb pedig a magyar organikus iskola képviselői bizonyították. Ezért szervezi az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottsága, amely egy Kárpát-medencei hatókörű szervezet – erdélyi, felvidéki és vajdasági tagjai is vannak – az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével és a Szimmetria Alapítvánnyal együttműködve, a második nemzetközi konferenciáját.

A konferenciához szakmai út is tartozik a Balaton-felvidéken, hosszabb megállókkal Taliándörögdön, a Káli-medencében és Badacsonytomajon, majd a Balaton-parton. Ennek során a résztvevők megismerhetnek több olyan épületet, amelyet a Teleki László Alapítvány Népi Építészeti Programja keretében újítottak fel.

A rendezvényre öt kontinensről érkeznek a résztvevők, köztük Adrian Green professzor, az 1952-ben Oxfordban alapított Vernacular Architecture Group elnöke; Elaine Jackson-Retondo Kaliforniából, az 1980-ben alapított Vernacular Aarchitecture Forum elnöknője; Howard Davis professzor az amerikai Oregon államból, akinek a szerkesztésében nemsokára megjelenik egy négy-kötetes munka Vernacular Architecture: Critical and Primary Sources címmel (a kiadó 804 dolláros áron hirdeti). De távol-keleti szakemberek is jönnek a rendezvényre, így Japánból Nobuo Mishima építész-professzor, Koreából In-Souk Cho építésznő.

A konferencia megnyitására Vukoszávlyev Zoránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium Műemlékvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárát kérték fel. A konferencia szervezői Nagy Dénes, az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottsága elnöke, Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója és Nagy Róbert, a Szimmetria Alapítvány elnöke.

Kiemelt témák:

- (1) Mit tanulhatunk a helyi hagyományos módszerekből, amelyek hasznosak lehetnek a mostani problémák kezelésében (energiatakarékosság, újrahasznosítható anyagok használata, fenntarthatóság stb.)?

- (2) Hogyan hathat a népépítészet a kortárs építészetre?

- (3) Mi lehet a népépítészet emlékeinek a funkciója?

Előzetes program-beosztás:

1. nap: aug. 27. – találkozó és program Budapesten: kiállítás, megnyitó előadások; este: busszal Veszprémbe

2. nap: aug. 28. – Konferencia: d.e. plenáris előadások, d.u. szekciók, Veszprém, MTA VEAB székház

3. nap: aug. 29. – Népépítészeti túra: Veszprém – Taliándörögd – Káli-medence – Badacsony, vissza: Veszprémbe a Balaton-parton

4. nap: aug. 30. – Konferencia: szekciók, Veszprém, MTA VEAB székház

5. nap: aug. 31. – irány a Skanzen

További információk az alábbi linken találhatók: http://symmetry-hu.com/. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában