Hulladékkezelés

2023.08.24. 13:58

Megkezdte működését a hulladékkezelő állomás

Azt követően, hogy május vége óta néhány héten keresztül tesztelték a működését, nemrég ténylegesen is elkezdett üzemelni Biharpüspökiben a mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás. Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke csütörtök délelőtt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón magyarázta el, hogyan működik a rendszer.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A sajtótájékoztatón jelen volt Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke, az Ecolect Csoport Fejlesztési Egyesület részéről Vesselényi István projektfelelős, valamint a tenderpályázatot megnyerő Argeș megyei Girexim Universal cég képviseletében Gabor Octavian állomásvezető. Mint elhangzott, május végétől kezdve egész Bihar megye itt dolgoztatja fel az év folyamán termelődő háztartási hulladékát, azt megelőzően, hogy a szemetet elégessék vagy eljusson a hulladéktároló telepre. Ez tulajdonképpen egy törvényes kötelesség, melynek nem tudtak eleget tenni addig, míg ez az állomás nem működött, magyarázta Mircea Mălan. Arra hívta fel a figyelmet: Bihar megyében évente közel 90 ezer tonna háztartási hulladék keletkezik, melyből 60 ezer tonnát ezen az állomáson kezelnek, körülbelül 28 ezer tonna pedig az Eco Bihor cég telephelyére kerül. 

A kezelés egy mechanikai-biológiai folyamat. A bejárati kaputól balra eső részen a mechanikai, jobbra pedig a biológiai feldolgozás zajlik. Amikor megérkeznek a szemeteskocsik, megmérik a hulladék súlyát, majd ezek egy csarnokba kerülnek, ahol megtörténik az első, kézi kiválogatása azoknak a nagyobb hulladékoknak, melyek nem minősülnek háztartásinak, és ezért nem kerülhetnek be a gépi rendszerbe. Ez rendelkezik dobrostával, darálóval, illetve több konténerrel, és megtörténik benne a háztartási hulladék három frakcióba való szétválasztása: külön konténerbe kerülnek a fémhulladékok, a 80 milliméternél nagyobb (ezek a Holcim hulladéktelepére mennek égetésre) és a kisebb hulladékok. Utóbbiakat vetik alá aztán biológiai kezelésnek a létesítmény jobb oldalán. Ott tizenegy cella található, ahol ezeket a kisebb hulladékokat komposztálják és érlelési folyamatnak vetik alá. Azonban, mivel a háztartási hulladékoknak az elvártnál magasabb a nedvességtartalma, ezért még a Holcimhoz kerülő szemetet is levegőztetik két hétig, annak érdekében, hogy feldolgozható állapotba kerüljön. Gyakorlatilag pedig az a célja az egész projektnek, illetve a mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás működtetésének, hogy kevesebb hulladékot kelljen tárolni a szeméttelepen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában