Nagyboldogasszony ünnepe

2023.08.15. 11:51

Körmenetet tartottak a Szűzanya tiszteletére

Ciucur Losonczi Antonius

Az előző évek gyakorlatának megfelelően augusztus 14-én, Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén, 19 órakor körmenet indult a Fatimai Szent Szűz szobrával a váradolaszi parkban található görögkatolikus ferencesrendi kolostortól a római katolikus székesegyházhoz. A Corneliu Coposu utca–Olimpiadei utca–Kanonok sor útvonalon haladó meneten részt vett Böcskei László nagyváradi megyés püspök, Vakon Zsolt püspöki titkár, Szabó Ervin, a Barátok temploma plébánosa, Vánkos Alexandru, a Szent László-templom segédlelkésze, valamint néhány római katolikus hívő is. Elől gyermekek szórtak rózsaszirmokat, és egy fúvószenekar játszott az alkalomhoz illő egyházi énekeket.

A székesegyház főbejáratánál Pék Sándor esperes-plébános és Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök fogadta az érkezőket. „Ebben az évben is, Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén, a váradi görögkatolikus és római katolikus egyházmegyék összefogtak, és a ferences testvérek szervezésében részt veszünk és megtartjuk ezt a körmenetet, amely kifejezi a ragaszkodásunkat és a szeretetünket égi édesanyánk iránt. (...) A szeretet cselekedeteit akarjuk megvalósítani a mindennapjainkban Mária segítségével és az ő közbenjárásával. Töltsük el ezt az ünnepet lelki összeszedettségben, kapcsolódjunk be az ünneplésbe bűnbánattal, de ugyanakkor a megújulás vágyával is, hogy mindig készek és alkalmasak legyünk arra, amire a Szűzanya is intett a kánai menyegzőn: tegyétek azt, amit a fiam mond! Mi is ezt akarjuk tenni tehát, és éppen ezért közel érezzük Őt magunkhoz, mert Ő a mi tanítónk, a védelmezőnk és közbenjárónk” – fogalmazott Böcskei László.

 

A továbbindulás előtt Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök és Virgil Bercea váradi görögkatolikus püspök áldották meg a zarándokokat.

Később, 21 órától szerenádot adtak a Szűzanyának a nagyváradi székesegyház főbejárata előtt, illetve imádkoztak a közbenjárásáért. Az előzetes program szerint volt körmenet és szentségimádás, majd 22 órakor Fodor József általános helynök mutatott be szentmisét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában