Beruházások

2023.08.10. 16:22

Körgyűrűk építésével tehermentesítenék a gépjárműforgalmat Nagyvárad agglomerációjában

Épülnek a biharszentandrási és nagyürögdi körgyűrűk. A két beruházás értéke összesen bruttó 100 millió lej, a kivitelezési időszak 18 hónap 2023. február 20-tól kezdve. Jövő ősszel tehát elvileg közlekedni lehet már mindkét terelőúton.

Ciucur Losonczi Antonius

Egyik kimagasló problémája Bihar megyének a személyek és az áruk mobilitása, különösképpen Nagyvárad agglomerációjában. Az országutakon gyakorlatilag naponta több mint 20 ezer gépjármű halad keresztül, és az utóbbi években jelentősen megnőtt a lakosságszám is a Várad környéki falvakban. Annak érdekében, hogy biztonságosabb és torlódásmentesebb legyen a közlekedés, a megyei tanács, együttműködve a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, valamint a váradszentandrási, a nagyürögdi, a fugyivásárhelyi és a hegyközpályi önkormányzatokkal, több projekt megvalósításán dolgozik, melyek közé sorolandó a körgyűrűknek az építése is, magyarázta a Nagyürögd határában csütörtök délben tartott sajtótájékoztatóján Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke. Első ütemben körgyűrűt építenek Fugyivásárhelynél, illetve felújítják a Fugyivásárhely és Kiskopács közti utat, a második szakaszban pedig összekötőutat létesítenek Várad és Nagyürögd közt, illetve körgyűrűt építenek Biharszentandrás északi felén. Utóbbi egy öt kilométer hosszú új megyei út lesz, és eddig körülbelül a 20 százaléka készült el. Épülőfélőben van a nyomvonalán egy híd a Pece felett, és hangszigetelő falak is lesznek a mentén, valamint gondoskodnak a megvilágításáról ott, ahol lakott területek mellett halad el. 

„Ez a körgyűrű nagyon fontos az itt élők számára, Mărcuș Ioan polgármester az utóbbi időkben többször is jelezte a megyei tanácsnak, hogy meg kellene építeni. Csúcsidőben óriási dugók alakulnak ki Nagyvárad Szentandrás felőli kijáratánál, ha azonban megépül a körgyűrű, tehermentesítve lesz a tranzitforgalom. Meggyőződésem, hogy nem csupán a helyiek fogják hasznát venni, hanem azok a körösgyéresiek, vizesgyániak, cséffaiak és oláhszentmiklósiak is, akik a 797-es megyei úton ingáznak” – közölte Mălan.

A Nagyváradot Nagyürögddel összekötő út 8,3 kilométer hosszú lesz és több megyei útszelvényből áll. A fő tengelye Nagyváradtól Oláhapátiig halad és öt kilométer hosszú – ez tulajdonképpen a 797 E jelű megyei út meghosszabbítása. Ennek lesz egy több mint 1,6 kilométeres leágazása a 79-es országútig, azzal a községi úttal való kereszteződésig, mely Mácsapuszta felé vezet. Egy körforgalomból pedig egy másik leágazás is kiindul majd abba az irányba, melynek végpontja a községközpont, illetve a polgármesteri hivatal környéke. A folytatásban a körgyűrű „találkozik” majd a leendő metropolisz-körgyűrűvel, mely csatlakozási lehetőséget jelent a 79-es, 76-os és 1-es országutakhoz.

A két beruházás értéke bruttó 100 millió lej, a kivitelezési időszak 18 hónap 2023. február 20-tól kezdve, jövő ősszel tehát elvileg közlekedni lehet már mindkét körgyűrűn. A munkálatokkal a Porr Construct céget bízták meg. A költségeket egyelőre a megyei tanács állja, de amint hozzájut európai uniós vissza nem térítendő támogatáshoz, az általa eszközölt kifizetéseket utófinanszírozással pótolja. A 8,3 kilométer mentén 2,5 méter széles kerékpárutat is építenek, ennek kivitelezése is zajlik, valamint esővíz-elvezető csatornák, illetve sáncok is létesülnek, hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában