Fotó

2023.08.22. 14:11

Kopt keresztényekről nyílt kiállítás az Euro Foto Art Galériában

A kopt miszticizmusba enged betekintést az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület által szervezett legújabb kiállítás, melyet a nagyváradi vár Fejedelmi palotájának első emeletén található Euro Foto Art Galériában nyitottak meg augusztus 22-én, kedden délelőtt. Cristina Garzone olasz fotóművész 72 alkotását egy hónapig lehet megnézni.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Cristina Garzone az olaszországi Matera városában született, jelenleg Firenze régiójában él, kedvelt műfaja a fotóriport. Több nemzetközi egyesület tagja, alkotásaival olaszországi és külföldi tárlatokon egyaránt részt vett, és számos, a fotóművészet világában elismert címet szerzett.
A vernisszázson megjelenteket Tóth István fotóművész, az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület alapító-elnöke üdvözölte. Kijelentette: több mint ötven éves pályafutása alatt még nem látott ilyen nagyszerű fotókat. Minden szempontból tökéletesek: megvilágítás, kompozíció, üzenet. A „vizuális álom” megtestesítői, minták bárki számára, aki fotóművészettel akar foglalkozni.

Cristina Pușcaș muzeológus arra hívta fel a figyelmet: a fényképek Etiópiában készültek, ahol egy erős keresztény közösség él több mint 800 éve. Tizenegy templomuk van, melyek az UNESCO világörökségének részét képezik 1978 óta. A hegyvidéken épültek, és lenyűgöző látványt nyújtanak abból a szempontból, hogy nem az ég felé néznek, hanem a földbe vannak beásva, mely az ott élő közösség stabilitását, helyben maradási akaratát is szimbolizálja tulajdonképpen. Különös figyelmet érdemel a görög kereszt alakú Szent György templom, mely egy olyan településen épült, melynek 10 ezer lakosából 1000 a papi hivatást választotta. Ez a templom pedig 12,5 méter mélyen van a földbe beásva, és a teteje a föld szintjével egyenlő magasságban van, magyarázta Cristina Pușcaș.
A továbbiakban Patricia Știrbu, a Summit Agro Románia, a kiállításszervezők együttműködő partnerének a vezetője ismertette a projekt lényegét. Mint elhangzott, 2012-ben szökkent szárba az ötlet, s azóta Cristina Garzone három alkalommal is visszatért Etiópiába, hosszabb időszakokat eltöltve ott.
Dr. Ramona Novicov műkritikus, egyetemi oktató szerint a kiállítás közelebb visz minket Krisztushoz, és arra világít rá, hogy kortárs társadalmunknak mennyire szüksége van arra, hogy időnként visszatérjen a forrásokhoz. Virgil Bercea görögkatolikus püspök azt emelte ki, hogy egy a hitünk és a reménységünk, mely kovászként megtart bennünket.
A közreműködőknek Cristina Garzone nevében a barátnője, Monica Materassi mondott köszönetet. Az ünnepségen fellépett Thurzó Sándor József brácsaművész, a Duo Sola Fide Kulturális Egyesület tagja. A tárlat egy hónapig látogatható, keddtől vasárnapig 10–18 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában