Programajánló

2023.08.14. 16:04

Kezdődik a nyári filmfesztivál

Négy év kihagyás után idén ismét megszervezik a váradi vársáncban az Oradea Summer Film fesztivált. Az eseménysorozatot augusztus 16–20. között kerül sor, a belépés minden vetítésre ingyenes.

Forrás: Facebook/Oradea Summer Film

Fotó: Amazing Visuals

A szervező Visit Oradea Egyesület közleményében azt írja, hogy az idén olyan alkotásokat fognak levetíteni, amelyeket rangos nemzetközi eseményeken, például a Berlini, a Velencei és a Cannes-i Filmfesztiválon mutattak be. Az Oradea Summer Film fesztivál programja idén a migrációnak mint összetett folyamatnak a tapasztalatát járja körül. A vetítéssorozat augusztus 16-án, szerdán kezdődik az Észak felé című román, francia, görög, bolgár és cseh koprodukcióban készült filmmel, melynek vetítésén a rendező, Mihai Mincan is jelen lesz, és válaszolni is fog a közönség kérdéseire. Ez az alkotás a 2022. évi Velencei Filmfesztiválon elnyerte a független kritikusok díját. Augusztus 17-én az Itt (Aici, 2023) című filmet lehet megnézni Bas Devos rendezésében, augusztus 18-án az A félelem megeszi a lelket (Ali: Frica mănâncă sufletul, 1974) című alkotást vetítik le, Rainer Werner Fassbinde rendezésében. Augusztus 19-én Jean-Pierre és Luc Dardenne Tori és Lokita (2022) című filmjét nézheti meg a közönség, míg augusztus 20-án Julie Lecoustre és Emmanuel Marr Teszek rá! (Zero F*cks Given, 2021) filmje zárja a fesztivált. A vetítések minden este 21 órától kezdődnek, előtte, 19 órától DJ Rogvaiv (George Staicu) szolgáltatja majd a zenét. A helyszínen lehetőség lesz pattogatott kukoricát, fagyit, üdítőket és egyebeket vásárolni.
A szervezők azt ígérik, hogy az idei filmszemle különleges lesz, ugyanis a közönség aktívan részt vesz majd a legjobb film kiválasztásában. A nézők minden este egy 1-től 5-ig terjedő skálán értékelhetik a bemutatott alkotásokat, és a közönség által a legjobbnak tartott film rendezője kapja meg az 1000 euró értékű közönségdíjat. A filmfesztivál teljes programja, és további részletek a filmekről az esemény honlapján találhatóak: https://oradeasummerfilm.ro/program-2023/. Kedvezőtlen időjárás esetén az adott estére tervezett vetítések elmaradnak. Az erre vonatkozó információkat a fesztivál Facebook- és Instagram-oldalán, illetve az esemény honlapján adják közre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában