Programajánló

2023.08.03. 08:12

Ismét régizenekoncert lesz Siterben

Amint azt a közönség már megszokhatta, időnként értékes muzsikával várják az érdeklődőket a siteri református műemléktemplomba.

BN-összeállítás

Ismét régizenekoncertre várják a közönséget Siterbe, augusztus 4-én, pénteken 19 órától. Ars Lachrimarum címmel Szászvárosi Sándor (viola da gamba) és Nagy Csaba (lant és teorba) lép fel az ottani műemléktemplomban.

Miért érzi a lélek oly közel magához a könnyek művészetét, a műalkotásokban oly gyakran megnyilatkozó melankóliát, ha az emberi élet boldogságának és boldogulásunknak a művészete, mint tudjuk, épp a szomorúság elkerülésében rejlik. Miért oly kedves a művészet csodálatos alkímiájában megnemesített szomorúság a lélek számára? Ó, boldog pillanatok, mikor versek és zenék, képek és terek úgy szólítanak meg bennünket, s mesélnek Istenről, halálról, szerelemről, hogy e hatalmas valóságok előtt elcsendesülő lelkünk kimondhatatlan boldogságban ölti magára a boldogtalanság sötét színekből font palástját. A koncert, mintegy négyszáz év zenéjéből merítve néhány apró pillanatképet emel ki az idő sodrából, s jelenít meg hallható formában. Ami ezeket az egykor Itáliában, Spanyolországban, Franciaországban vagy Angliában született műveket összekapcsolja, az a szépség melankóliájának csendes és bensőséges állapota, az Ars Lachrimarum” – áll a szerkesztőségünkbe eljuttatott meghívóban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában