10. alkalom

2023.08.08. 13:03

Ismét megszervezik a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat

Idén tizedik alkalommal fogják megszervezni szeptember első hétvégéjén a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat, a dél-bihari szórványmagyarság ünnepét. A szervezők kedden délelőtt az RMDSZ nagyváradi székházában ismertették a részleteket.

Ciucur Losonczi Antonius

Borsi Imre Lóránt, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnökhelyettese felidézte, hogy először 2013-ban rendezték meg a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napokat. A helyi RMDSZ-es vezetőkkel, a történelmi egyházakkal együttműködve a kezdetektől fogva arra törekedtek, hogy az adott térségben élő magyaroknak legyen három olyan napjuk, melyek csak róluk szólnak, hiszen a szórványban hiába szerveznek a román többségű önkormányzatok falunapokat, azokra általában csak egy-két magyar fellépőt hívnak meg. Holott van igény a színvonalas programokra, és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ott élő magyarok örömmel vesznek részt az eseményeken, mert erősíti az identitásukat. Már megszokták az elmúlt évek folyamán, hogy vannak Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok, várják és igénylik ezt a Partium Alapítvány által is támogatott ünnepségsorozatot.

A péntek mindig a hagyományőrzés jegyében telik, a szombat családi nap, a vasárnap pedig az elcsendesülésé, és egy újságot is megjelentetnek köszöntésekkel, illetve a részletes programokkal. Nyolc szoboravatás is volt az elmúlt években azzal a céllal, hogy kézzel fogható emlékei maradjanak az együttléteknek, illetve legyen egy hely, ahol a magyarok nagyobb ünnepekkor össze tudnak gyűlni. Így lett Belényesben Petőfi-, Köröstárkányban Bartók-, Magyarremetén Szent László-, Kisnyégerfalván Bocskai-, Várasfenesen IV. Béla-, Belényesújlakon Rákóczi-, Belényessonkolyoson Mátyás király- és Körösjánosfalván Hunyadi János-szobor, valamennyi Deák Árpád képzőművész alkotása.

 

Bálind György magyarremetei RMDSZ-elnök kifejtette, hogy szeptember 1-jén, pénteken 17 órakor a kultúrháztól indul a néptáncosok felvonulása, Hodgyai Editnek a koordinálásával. Csoportok érkeznek egész Bihar megyéből, akikhez a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes tagjai is csatlakoznak. A focipályán felállított színpadig vonulnak, ahol fellépnek.

Antal Erzsébet köröstárkányi RMDSZ-elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 2-án, szombaton 9 órától a kisnyégerfalvi focipályán megszervezik a Tulipán kupát, majd Tárkányban folytatódnak a programok. 11 órától ünnepi istentiszteletet és a konfirmandusok találkozóját tartják a református templomban, melynek keretében a Sebestyén László Ede lelkipásztor prédikációs beszédeit tartalmazó kiadványt is bemutatják. 12.30 órától zenés felvonulás lesz, közösen a szarvasi fúvószenekarral, illetve elkezdődik a gulyásfőző-verseny, melynek eredményhirdetésére 14 órakor kerül sor. 15 órától a Százszorszép Néptánccsoport gyermekei lépnek fel, 16 órától az M. M. Pódium Kulturális Egyesület művészei bábjátékkal, 17 órától a Százszorszép felnőtt tagjai és a Serkentők férfikórus. 18.30 órától a debreceni Hajdú Néptáncegyüttes, 19.30 órától mulatós percek a Royallal, 21 órától pedig a Kiscipő zenekar ad koncertet.

Molnár Csaba várasfenesi RMDSZ-elnök elmondta, hogy szeptember 3-án, vasárnap 15 órától kórustalálkozót tartanak a belényessonkolyosi református templomban. 19-tól gálaműsorral ér véget a 10. Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok a belényesi városháza dísztermében, ahol a Zsisku János szórványdíjat is átadják.

Zsiskú János (1936–2010) költő belényesi lelkészként 38 esztendőn át, 1965 és 2003 között szolgálta közösségét. Szószólója volt a polgárok közötti megértésnek, a közösségi szellemnek, együttműködött és barátságokat tartott fenn Belényes kulturális és művészeti személyiségeivel, s mindezzel kivívta a város lakosainak és vezetőinek tiszteletét, megbecsülését. A 2700 lélekszámú Magyarremetén 360 magyar él, Köröstárkányban, magában a faluban a lakosság több mint 90 százaléka magyar, míg a Várasfenesen élők 27 százaléka magyar nemzetiségű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában