Megemlékezés

2023.08.05. 11:16

Gáspár András honvédtábornokra emlékeztek Bihar községben

A Gáspár András Egyesület szervezésében Gáspár András honvédtábornokra (1804–1884) emlékeztek Bihar községben augusztus 4-én, pénteken. Gáspár András honvéd halálának az évfordulójáról általában mindig megemlékeznek augusztus elején, illetve ez tulajdonképpen három településnek is az ünnepe: Kecskemété, ahol született, Hatvané, ahol az április 2-i győztes csatát vezényelte és Biharé, ahol élt és meghalt.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Mivel Gáspár András augusztus 5-én hunyt el, mindig az ehhez legközelebb eső hétvégén tartják meg az ünnepséget. Ugyanakkor fontos szempont az is, hogy augusztus 3–4-én Görgei Artúr Biharon tartózkodott, ahol az oroszokkal egyezkedett, sikertelenül, mielőtt Világos felé vonult volna.

Az idén objektív okok miatt a kecskemétiek nem tudtak eljönni, viszont jelen volt egy hatvani küldöttség, Szinyei András alpolgármesterrel, illetve Barta János nyugállományú alezredessel és Kőszegi Ferenccel, a Hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület mostani, illetve korábbi elnökével az élen. Az ünnepség a református temetőkertben, Gáspár András síremlékművénél kezdődött, ahol Csernák Béla ny. tiszteletes, a Gáspár András Egyesület elnöke és Szilágyi Zoltán bihari polgármester köszöntött mindenkit. „Azt mondja a Biblia: tisztesség néktek, akik hisztek! Akik hiszünk abban, hogy túl az anyagi értékeken, vannak olyan szellemi és lelki dolgok, amelyek képesek arra, hogy kilométerekre mozgassák meg az embert, hogy tartalommal töltsenek meg egy kézfogást, egy bólintást, a tekintetek találkozását. Áldottak a mi eleink, akik örökséget hagytak ránk, hogy legyen, amit tiszteljünk és becsüljünk” – fogalmazott Csernák Béla.

Ünnepi beszédet Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke mondott. Szerinte azért szeretünk emlékezni és a múltból felmutatni példaképeket, mert elérhető értékrendek mentén politizálni és kiállni minden időben fontos. És igaz ügyet képviselni sohasem szégyen, ahogyan tette ezt hajdan Gáspár András is. Nagyon sokszor kellett talpra álljon, és most, amikor minden ezerrel pörög körülöttünk, megtanulhatjuk tőle azt, hogyan lehet újrakezdeni az életet akár vert helyzetben is. Nem azt a pályát választotta, amit a szülei szántak neki, támasz nélkül tapasztalta meg tehát azt, hogy így is tovább kell menni és nem csüggedni. Az aradi október 6-a után pedig Biharra költözve, a civil életben, postamesterként, egy teljesen más területen próbálta ki magát. Később országgyűlési képviselőként, kard helyett immár úgymond tollal harcolt tovább. Idős korában pedig azzal kellett szembesülnie, hogy elvesztette egyik fiát. Ezek a mozzanatok tehát mind egy-egy újrakezdést, új élethelyzetet jelentettek számára, melyeken gerincesen, tisztességgel tudott túllépni, nem roppant össze vagy ijedt meg a kihívásoktól, magyarázta a honatya.

Meleg Vilmos színművész szavalatokkal járult hozzá az esemény hangulatához. A koszorúzások után a résztvevők a református templomhoz vonultak, ahol Szatmári Gergely Elemér lelkipásztor szólt röviden az egybegyűltekhez, majd a magyarországiak megkoszorúzták a millenniumi emlékművet. Az ünneplés a művelődési házban ért véget szeretetvendégséggel, ahol felléptek az after schoolba járó, Popovici Magdolna tanítónő, a Pro Bihar Alapítvány elnöke és munkatársai által felkészített gyermekek. Asztali áldást Kiss Albert római katolikus plébános, főesperes-kanonok mondott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában