Restaurálás

2023.08.22. 16:13

Felújítják a váradi vár Királyfia bástyáját

Megújul a váradi vár Királyfia bástyája és bevezetik a turisztikai körforgásba – tudatja közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal.

Forrás: Visit Oradea

Pap István

A váradi vár Királyfia bástyáját a Precon Transilvania és a Restitutor Proiect cégekből álló konzorcium fogja felújítani azt követően, hogy augusztus 21-én aláírták az áfa nélkül 10.843.743 lej értékű szerződést az önkormányzattal. A megállapodás értelmében a kivitelezők megerősítik és restaurálják a bástya falát, illetve térrendezést is végeznek annak belső területén. A konkrét munkálatok között sorolja fel a közlemény a bástya és a kazamaták szerkezeti megerősítését és helyreállítását; a bástyában talált 16–18. századi építészeti és régészeti leletek feltárását és bemutatását, egy gyilokjáró kialakítását, valamint a bástya által közrezárt belső tér rendezését – itt ösvények, lépcsők kapnak majd helyet, és a zöldövezetet is bővítik. A munkálatok során ki kell építeni a közműhálózatot, köztük az építmény díszkivilágítását is. A bástya belső területe a kazamatákig mintegy 1500 négyzetméter, ezt a területet térburkolattal látják el és úgy alakítják ki, hogy lehetővé tegye nagyszámú látogató – turistacsoportok, diákok, szervezett csoportok stb. – részvételével zajló rendezvények szervezését. Az elképzelés ugyanis az, hogy ott bemutatókat, filmvetítéseket, vásárokat, előadásokat, koncerteket, színdarabokat lehessen szervezni. Ezért a terület alkalmas kell legyen arra, hogy ideiglenes színpadot lehessen elhelyezni ott, ugyanakkor mozdítható fém tetőszerkezet is kerül oda. Kültéri bútorokat, székeket, asztalokat, hangosító és világosító berendezéseket, illetve vetítőberendezéseket is beszereznek. A közlemény szerint a bástya és a kazamaták udvarai olyan hangulatos sajátos környezetté alakulnak át, amely megidézi majd a késő középkori és a modern kor előtti védelmi katonai építészet hangulatát és lenyomatát: azaz lőnyílások, boltívek, falazott pillérek, támpillérek, ágyúállások stb. lesznek ott. A felújított gyilokjáró biztosítja majd azt, hogy a terület bármikor látogatható legyen a turisták, érdeklődők által, még az ott tartott rendezvények idején is, továbbá olyan kilátást biztosít, mintha egy amfiteátrum felső részéről vagy galériából, páholyból nézne ki az ember, áll a közleményben. A kivitelezés időtartama 24 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában