Tanszerek

2023.08.30. 16:11

Egyre többe kerül az iskolakezdés

Az üzletek már augusztus közepe óta tele vannak füzetekkel, iskolatáskákkal, és minden egyébbel, amire egy diáknak szüksége lehet az iskolakezdésre. A választék idén is bő, az árak pedig egyre csak nőnek, állapítottuk meg körutunk során, melyet papír- és írószerboltokban, illetve hipermarketekben tettünk.

Fotó: Alexandru Nițescu

Törő Enikő

Már tavaly is arról számoltunk be, hogy egyre többe kerül a szülőknek az iskolakezdés, 2021-ről 2022-re egyes termékek árai akár 50 százalékkal is emelkedtek. Az árak most is nőttek, de épp ilyen nagy árkülönbség nem figyelhető meg: egy bolt eladója azt nyilatkozta lapunknak, hogy átlagosan 10–20 százalékos az áremelkedés, s erről körutunk során is meggyőződhettünk. A nagyváradi papíráru- és írószerboltok már felkészültek az iskolakezdésre, van olyan üzlet, mely kiterjesztette azt a részt, ahol füzeteket, ceruzákat stb. árulnak. A kisebb és nagyobb boltokban is bőséges a választék, azonban árbeli különbségek vannak: a tanszerekre specializálódott üzletekben kissé drágábbak a termékek, míg a hipermarketekben olcsóbban lehet beszerezni egyes dolgokat. Még mindig népszerűek a mesehősös, szuperhősös, filmes füzetek, táskák, írószerek.

Ami az árakat illeti, a tavalyi évhez képest egyes termékeknél drágulás figyelhető meg. Egy hipermarketben egy A5-ös méretű, 48 lapos füzetet akár 1,5 lejért is lehet vásárolni, de egy jobb minőségű, szuperhősös borítójú füzet ára 3–4 lej között mozog, a 80 lapos füzetek árai 4 lejtől kezdődnek. Az A4-es méretű füzetek ára szintén függ a vastagságtól és minőségtől is, ezek ára idén 3–4 lejtől kezdődik, de elérhetik akár a 20 lejt is. Egy átlagos A4-es méretű, 40 lapos füzet ára 3 lejnél kezdődik, a 100 lapos füzet ára körülbelül 8 lej. Egy kisebb, 24 lapos földrajz-/biológiafüzet ára 1–2 lej körül mozog, egy nagyobb méretű 2–3 lejbe kerül, egy üzenőfüzet, notesz pedig 1,5-től kezdődően akár 15 lej is lehet. Az írószereket tekintve nehéz átlagárat kiszámolni, hiszen lehet darabra is, de szettre is vásárolni. Egy darab ára így akár egy lejen aluli is lehet, de minőségtől függően akár több tíz lejt is kérhetnek például egy-egy töltőtollért. Színesceruza-készleteket 8 lejtől lehet kapni, ez általában 24 darabos, de akad 14 darabos is 5 lejért, egy jobb minőségű ceruzaszett ára meghaladja a 10–15 lejt. Felszerelt tolltartót körülbelül 30 lejért lehet venni. A mintásak, jobban felszereltek 40 lejbe kerülnek, de aki egy minőségibb darabot szeretne választani, akár ennek többszörösét is kiadhatja. A radír és hegyező árai 1,50 lejtől kezdődnek, de akár 10 lejbe is kerülhet egy-egy márkásabb darab. A nagyobb diákoknak mértani felszerelést is kell vásárolni, a 3–4 darabos 10–15 lej körül kezdődik, a nagyobb szettekért akár 20–30 lejt is kérhetnek, de a különféle vonalzók darabonként is megvásárolhatók, 4–8 lejtől kezdődnek az árak. A szövegkiemelők árai gyártótól függenek: egy négy darabos szövegkiemelő ára 10–15 lejtől kezdődik, de akár az 50 lejt is elérheti.

Fotó: Alexandru Nițescu

A kreatív órákra a fent említett rajzfelszerelést és kézműves eszközöket is meg kell vásárolni. Egy rajztömb mérettől és vastagságtól függően 5–10 lejbe kerül, a legolcsóbb vízfesték 6–8 lej körül mozog, egy 12 színes temperafestékért 15 lej körüli árat kérnek. A legolcsóbb ecset darabja 2–3 lejbe kerül, egy szettet már 6 lejért is lehet vásárolni, de egy jobb minőségű 10 lejtől kezdődik. A papírragasztó ára 4, egy ollóé 3 lej körül mozog, azonban érdekességként meg lehet említeni, hogy létezik balkezes gyermekeknek gyártott olló is, ez 3,50–4 lejbe kerül. Egy nyolcszínű kiszereléses gyurma ára körülbelül 10 lejtől kezdődik, de egy jobb minőségű már 20 lejbe kerül. Egy szett krepp-papír 5 lejtől kezdődik, egy szett színespapír ára körülbelül 3 lej, ezekben azonban csak néhány darab van, érdemesebb megvásárolni 12–14 lejért az 50 darabosat. Egyre népszerűbb az LCD-kijelzőjű író- vagy rajztábla, melynek ára 40 lej, ezt már a legtöbb boltban be lehet szerezni.

Fotó: Alexandru Nițescu

A legolcsóbb iskolatáskák 40 lejbe kerülnek, a mesefigurásak 60 lej körül mozognak. Egy minőségi hátitáska már 100 lej is lehet, de ezek ára a több száz lejt is elérheti. Egyre gyakoribb az olyan szett, amely egy iskolatáskából és tolltartóból áll, ennek átlagára 70 lej. Középkategóriás, felszerelt iskolatáskát körülbelül 150 lejért lehet vásárolni.

Egyre népszerűbbek az uzsonnás dobozok és kulacsok is, ezért idén ezek árait is megnéztük. A nagyon egyszerű, egyszínű vagy átlátszó, zárható, műanyag uzsonnás doboz ára 3 lejtől kezdődik, de amin már valamilyen minta vagy kép van, az 10 lejtől, sőt, hőtartó uzsonnás dobozt is lehet vásárolni, ezek árai 25 lejtől indulnak. Olyan dobozt is be lehet szerezni, melyhez kanál és villa is tartozik, ezek árai 15 lejtől kezdődnek. A kulacsok árai szintén nagyon különböznek. Az egyszerűek szintén olcsóbbak, 5–6 lejbe kerül egy 500 ml űrmértékű, azonban, ha valaki mintásat szeretne, a kedvenc mesehősével vagy filmszereplőjével, akkor a szülő már mélyebben a zsebébe kell nyúljon, ugyanis ezek árai elérhetik a 30–35 lejt is. Ebben az esetben is van egyszerűbb változat, és olyan is, amely hőtartó, utóbbi ára akár az 50 lejt is elérheti. 

Fotó: Alexandru Nițescu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában