Nagyboldogasszony napja

2023.08.16. 18:14

Búcsúünnepet tartottak a váradi székesegyházban

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye hívei is ünnepeltek augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján: a székesegyház búcsúját. A kedden 18 órakor kezdődött szentmisét Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök mutatta be.

Ciucur Losonczi Antonius

Az egybegyűlteket Pék Sándor esperes-plébános köszöntötte, kiemelten a szentmise szónokát és főcelebránsát, Fekete Szabolcs Benedeket. Felidézte azt, hogy amikor a meghívott szombathelyi főpásztort 2002-ben pappá szentelték, az „Uram, te mindent tudsz, azt is tudod, hogy szeretlek” idézetet választotta, majd 2022-ben, amikor Ferenc pápa püspökké nevezte ki, a „Legeltesd bárányaimat!” (Jn 21,15) jelmondatot.

Elmélkedésében Fekete Szabolcs Benedek azt emelte ki: a Szűzanya nagyságának titka abban rejlik, hogy tudott, mert és akart kicsiny maradni. Kövessük mi is a példáját, buzdított mindenkit a főpásztor. Hangsúlyozta: az Úr a gőgös és akarnok hatalmasokat lesöpri a trónról, és felmagasztalja a legkisebbeket, az elnyomottakat. Szánalmas, amikor valaki hatalmaskodik, fitogtatja az erejét – ez sajnos egy gyorsan terjedő ragály, mely sok mindenkit megfertőz, családokon, közösségeken belül, a munkahelyeken, mindenhol, az egész világon. Ez azonban nem csak napjainkra jellemző, sajnos így volt már Jézus korában is, ezért kérte azt a tanítványaitól: köztetek ne így legyen, ha valaki első és nagy akar lenni, akkor legyen utolsó és kicsi. Arról is beszélt a püspök: Mária gyermekeiként, az ő oltalmazó köpenye által védve viselkedjünk szépen, mert olyan időket élünk, hogy nincs szükség arra, hogy lökdösődjünk, rendetlenkedjünk vagy beszóljunk egymásnak. És legfőképpen ne háborúzzunk, mert ezzel csak elszomorítjuk a Szűzanyát, a béke királynőjét.

Böcskei László megyés püspök a záróáldás előtt azt tanácsolta: ne kényelmesedjünk el, hanem induljunk el egymás és Szűz Mária felé, elé tárva a gondjainkat és a közbenjárását kérve. Arra hívta fel a figyelmet: az idén a szertartáson részt vett két olyan fiatal pap is, akik Rómában, a Szentszék hivatalaiban teljesítenek szolgálatot, valamint jelen voltak a 2023-ban megalapításának centenáriumát ünneplő Szociális Testvérek Társaságának képviselői is, akik e héten szombaton, augusztus 19-én nyílt napot szerveznek majd a püspöki palotában. Tevékenységük egy bizonyos időszaka ugyanis Nagyváradhoz is kötődik: már 1923-ban gróf Széchenyi Miklós püspök az egyházmegyéjébe hívta a szociális testvéreket, és a vezetésükre bízta az Apostolok Háza nevű menedékházat. 1931-ben pedig Fiedler István szatmár-váradi püspök a Társaság rendelkezésére bocsátotta a régi Papnevelde Intézet nagy épületét a jelöltnevelés céljaira, s így megteremtette a váradi noviciátus lehetőségét.

Az ünnepi szentmisén a dr. Kristófi János Zsigmond karnagy-orgonista által vezetett Szent László Ének- és Zenekar látta el a zenei szolgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában