Munkalátogatás

2023.08.25. 17:02

Bihar megye élen jár a duális oktatásban

Munkalátogatást tett pénteken Nagyváradon Ligia Deca tanügyminiszter. Délelőtt megtekintette a Ceyrat utcai duális oktatási központot, ahol aláírta a beruházás finanszírozási szerződését az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR).

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A támogatásért Ilie Bolojan megyei tanácselnök mondott köszönetet Ligia Deca tanügyminiszternek egy sajtótájékoztató keretében. Az elöljáró háláját fejezte ki még a jelenlevő Constantin Bungăunak, a Nagyváradi Egyetem rektorának, Horea Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelőnek és Florin Birta váradi polgármesternek, amiért aktívan közreműködtek a kampusz-projekt megvalósításában. Említést tett ugyanakkor az érdekelt privát cégekről is, amelyek vezetőivel a délutáni órákban találkozott a tárcavezető.

Fotó: Alexandru Nițescu

Mircea Mălan, a megyei tanács alelnöke kifejtette: a fiataloknak azért lehet fontos ez a létesítmény, mert a környezetükben teremtődnek meg számukra a minőségi és korszerű tanulás feltételei, a vállalkozóknak pedig azért jó, mert nem kell távolról hozniuk a jól képzett munkaerőt. A beruházás értéke 29 millió euró, a kampusz területén van menza, ahol a diákok napi három alkalommal ingyenesen étkezhetnek, orvosi rendelő és fogászat, egy képességtesztelő központ, bentlakás, jól felszerelt laboratóriumok és műhelyek, tanmedence, sportcsarnok, sportpályák, virtuális könyvtár és adminisztratív épület. Az elmúlt hónapokban több mint 1000 érdeklődőnek (7-8. osztályos gyerekeknek, a szüleiknek, osztályfőnököknek, iskolaigazgatóknak) mutatták be a központot, akik a partnercégekhez is ellátogattak (hét helyi vállalkozás és két konzorcium járul hozzá a kampusz működtetéséhez, illetve biztosítják a szakképzett oktatói gárdát). Arra is kitért Mircea Mălan, hogy a meghirdetett 196 helyből 156 telt be, és már a hamarosan induló tanévtől kezdve elkezdi működését a duális központ, de egyelőre csak az elméleti oktatás fog zajlani a területén, mert a berendezések, illetve speciális didaktikai eszközök csak az év végéig érkeznek meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ligia Deca tanügyminiszter kijelentette, hogy ez az első szerződés, mely duális oktatási központ működtetését finanszírozza. Szimbolikus céllal választotta helyszínül Nagyváradot, ugyanis Bihar megye élen jár a duális képzésben Romániában – ezen oktatási forma több mint 40 százaléka nálunk valósul meg. A tárcavezető szerint egyre nagyobb jelentőséggel fog bírni a duális képzés, hiszen az idők változnak, és alkalmazkodni kell a műszaki fejlődéshez, egyre inkább nagyobb szükség lesz kutatásra, fejlesztésre, gyakorlati tudásra.

Fotó: Alexandru Nițescu

Elhangzott az is, hogy a délelőtti órákban Ligia Deca aláírta az elektromos iskolabuszok beszerzésére vonatkozó megállapodást is. A keretösszeg 6 millió euró, melyből vélhetően 30–35 járművet fognak tudni vásárolni a tendereztetést követően úgy, hogy egy önkormányzat csak egy buszra tarthat igényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában