Közlemény

2023.08.21. 14:35

Aláírták a székelyhídi biomassza-erőmű koncessziós szerződését

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint a napokban az Ecoland fejlesztési egyesület aláírta a szerződést az Ave Bihor–New Life Energy-konzorciummal.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

Mint korábban beszámoltunk róla, május 23-án hirdettek tenderpályázatot a székelyhídi biomassza-erőmű magánkoncesszióba adására, mely az egyesület tulajdonát képezi. A megyei tanács társult tagja az Ecolandnek, Székelyhíd és Bihardiószeg mellett. A versenykiírásra egyetlen árajánlat érkezett, így a továbbiakban az állomást az Ave Bihor–New Life Energy-konzorcium működteti majd az ősztől kezdve, ameddig beszerzi a szükséges engedélyeket, illetve a tesztüzemeltetés is megtörténik. A bérbeadással az erőművet integrálják a hulladékkezelő rendszerbe (SMID), illetve nemcsak biomasszát és állati ürüléket lehetne használni a villamos energia előállítására az erőműben, hanem biológiailag lebomló hulladékokat is. A megállapodást augusztus közepén véglegesítik és 120 hónapig lesz érvényben. A remények szerint évente 45.500 tonna hulladékot dolgoznak fel, illetve a szolgáltató vállalta azt is, hogy évente 2500 Mwh zöldenergiát termel megújuló erőforrásokból.

A beruházás 2016-ban valósult meg az Ecoland, Székelyhíd és Bihardiószeg közös befektetéseként, európai uniós támogatással 23,6 millió lejből, A Gazdasági Versenyképesség Növelése Szektoriális Operatív Program 2007–2013 keretében. Călin Gal, a megyei tanács alelnöke egy korábbi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az erőmű működtetésének a költségei eddig nem térültek meg, mivel öt év alatt 20,3 millió lej értékű szubvencióban részesült a megyei tanács részéről, és csupán 1,9 millió lej jövedelmet termelt. Ugyanakkor bár évi 4500 megawatt villamos energia kellene legyen a kapacitása, ezt az értéket sohasem érte el. 2019-ben 500 ezer lej nyereséget termelt közel 1500 megawatt energia értékesítésével, 2020-ban 120 ezer lejt 400 megawattal, 2021-ben 450 ezer lejt 1500 megawattal, 2022-ben 900 ezer lejt 1850 megawattal.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában