Helyi tanács

2023.08.02. 14:07

A városvezetés ingatlanügyleteit kifogásolja az ellenzék

Kifogást emelt a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal több ingatlantranzakciója ellen a helyi tanács ellenzéki szociáldemokrata párti frakciója (PSD) a hétfői tanácsülésen.

Pap István

Elsőként Adrian Madar szociáldemokrata párti helyi tanácsos emelt szót azzal az előterjesztéssel szemben, melynek értelmében a város módosítja egy 15 ezer négyzetméteres terület kisajátításáról szóló korábbi helyi tanácsi határozatát. A kisajátításokat a Grigorescu lakónegyed és a Nagyürögd közötti összekötő út építése miatt fogadták el még 2020-ban, de mivel azóta változott a két közigazgatási egység területe, ezért ezeket a módosításokat is bele kell iktatni a kisajátítási határozatba, illetve egy további ingatlant is ki kell sajátítani 33.182 lej értékben. Adrian Madar kijelentette, hogy minden ingatlantranzakció esetében szükség van értékbecslési jelentésre, de ez a jelentés hiányzik a szóban forgó előterjesztésből. „Több millió euró megy el ingatlaneladásokra és vásárlásokra, de ami itt van (a határozattervezetben – szerk. megj.), az nem értékbecslési szakértői jelentés”. Válaszában Florin Birta polgármester azt állította, hogy az értékbecsléseket nem a polgármesteri hivatal, hanem a Romániai Hivatalos Értékbecslők Országos Szövetségéhez (ANEVAR) tartozó szakemberek végzik el, és az ellenzéki pártok is megkapták ezeket a szakjelentéseket. A polgármester a továbbiakban hangsúlyozta, hogy első körben az önkormányzat meg akar egyezni a tulajdonosokkal, hogy adják el a telküket, vagy egy területcserével oldják meg az ügyet, és csak akkor kerül sor a kisajátításokra, ha nem sikerül a feleknek megegyezniük. Viszontválaszában Madar azt mondta, hogy a polgármester által említett dokumentumok nem a hatályos törvények alapján elkészített szakjelentések, hanem az értékbecsüsök véleményei. A szóban forgó határozattervezetet végül a liberális többség szavazataival fogadták el, a PSD és az RMDSZ tartózkodott, illetve ellene szavazott.

Telekeladás

A PSD kifogásolta azt is, hogy az önkormányzat el akar adni öt, a város magántulajdonában álló, Nagyvárad különböző pontjain lévő telket. Liviu Mihai Sabău-Popa szociáldemokrata párti helyi tanácsos felszólalásában jelezte, hogy ezeket a telkeket nem kellene eladni, hanem játszótereket kellene kialakítani rajtuk, hiszen azokban az övezetekben nincs ilyen létesítmény. Sabău-Popa felvetését a helyi tanács elvetette, és a határozatot a PSD- és az RMDSZ-frakciók tartózkodása mellett elfogadta. A megszavazott előterjesztés értelmében a város árverésen elad egy 950 négyzetméteres telket a Făgetului, egy 3162 négyzetméteres telket a Soarelui, egy 230 és egy 386 négyzetméteres telket az Adevărului, valamint egy 377 négyzetméteres telket a Moviliței utcán. Az eladott területeken jobbára ingatlanfejlesztések fognak történni.
A nagyváradi önkormányzat saját tulajdonába vesz át 831 négyzetméternyi telket az Oneștilor utca 19. szám alatt, a Lidl áruház mellett, hogy kiépítse a közutakat. Az említett telken egy ingatlanfejlesztő tömbházakat akar építeni. A napirendi pont vitáján Adrian Madar tanácsos megjegyezte, hogy eredetileg a város nem engedélyezte azt, hogy azon a telken ingatanfejlesztés történjen, és a telek tökéletesen alkalmas lett volna arra, hogy parkot vagy parkolót alakítsanak ki rajta, és ezzel megoldották volna az ottani lakók néhány gondját. „Ehelyett önök azt választották, hogy eladják azt a telket egy magánszemélynek kedvezményes áron, aki tulajdonképpen egy ingatlanfejlesztő, és ott egy tömbház fog épülni” – fogalmazott Madar. A továbbiakban a tanácsos azt kérdezte, hogy hány lakás fog ott épülni, illetve mennyire lesz zsúfolt az az amúgy is sűrűn beépített környék az ingatlanfejlesztés befejezése után. Florin Birta válaszában elmondta, hogy semmiképpen sem lehet kedvezményes árról beszélni, hiszen a telket árverésen adták el, majd megjegyezte, hogy az érvényben lévő övezeti városrendezési terv alapján történik majd az ingatlanfejlesztés, és nem tudja, hogy hány lakás fog épülni. A végül a PSD és az RMDSZ tartózkodása mellett elfogadott helyi tanácsi határozathoz csatolt jóváhagyásból kiderül, hogy egy tízemeletes, maximum 232 lakásos tömbházat építenek arra a telekre, az ehhez tartozó 232 parkolóhellyel az építendő ingatlan alatt, és további tíz parkolóhelyet létesítenek a felszínen. Az épület földszintjén kereskedelmi egységek lesznek, a telek 25 százaléka zöldövezet kell legyen. A beruházás megvalósítása érdekében szélesíteni kell a Constantin Brâncuși utcát, melyet összekötnek a Poieniței utcával. Ezt a telekrészt vette köztulajdonba az elfogadott határozattal a város.

Lakáscsere

Egy lakáscserére vonatkozott az utolsó ingatlanügylet, ami ellen szót emelt a PSD a hétfői tanácsülésen: a Nagyváradi Helyi Rendőrség székhelye a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utca 20. szám alatti ingatlanban található, de ebben az épületben egy kétszobás lakás magántulajdonban van. A város ezért a lakásért cserébe átadja a tulajdonosnak az Ady Endre utca 37/A szám alatti, szintén kétszobás önkormányzati lakást. Liviu Mihai Sabău-Popa a tervezet kapcsán megjegyezte, hogy a helyi rendőrség nem kérte az említett ingatlanrészt, ezek szerint nincs szüksége rá, ráadásul a hivatalos értékbecsüs mindkét ingatlant éppen 344.386 lejre értékelte fel, holott a két ingatlannak más a mérete. „Milyen módszer alapján dolgozott az az értékbecslő?” – tette fel a kérdést Sabău-Popa, amire Florin Birta annyit válaszolt, hogy meg tudja adni a telefonszámát, beszélhet vele személyesen. Az érdemi válaszok azonban elmaradtak, a határozatot a PSD tartózkodása mellett szavazta meg a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában